donderdag 21 april 2016

Een lezing in Koewacht en een ‘visserstruien-sjaal’!

Opvallend is hoe vaak wij de laatste tijd de tocht door de Westerscheldetunnel maken, naar het mooie Zeeuws-Vlaamse land.

Het begint natuurlijk allemaal met die geweldige Catwalk om het Visserijmuseum in Breskens te openen. Amper twee weken later gaan we weer op pad, nu naar Terneuzen. Dit keer worden wij welkom geheten door de plaatselijke Lions dames. Zij zijn zeer benieuwd naar het verhaal over onze zoektocht naar de Zeeuwse visserstruien. En wat een leuke avond is dit! Voor veel dames blijkt het onderwerp ‘visserstrui’ echt een eerste kennismaking te zijn, maar al snel hangen zij (én de enige heer in dit gezelschap) aan onze lippen.
Helemaal leuk is dat na afloop van alle kanten tips en ideeën los komen. Deze dames hebben veel kennis aan de Heemkundige Kringen in dit deel van Zeeland. Deze contacten kunnen bij onze verdere zoektocht vast en zeker te pas komen!

Maar.. we gaan nóg een keer naar d’n Overkant. Nu… naar Koewacht.

In Koewacht heeft Janny Wijna, in tegenstelling tot wat de plaatsnaam doet vermoeden, een heuse Wolboerderij.
Op ‘Blij Bezuiden’ is het alles ‘schapen en wol’ wat de klok slaat ;o). 



Janny heeft gevraagd of wij een boekpresentatie willen verzorgen voor de dames van de maandelijkse spin- en breigroep. Natuurlijk willen wij dat! Daarvoor reizen wij graag al die tunnels weer door!


Na een hartelijk welkom door Janny, en een kleine rondgang over de boerderij, installeren we ons boeltje in het oude wolwinkeltje. Nog even, dan verrijst hier een compleet nieuwe schuur met winkel!


Binnen no-time stromen de spinsters en breisters binnen. Janny heeft al gezegd, dat het best wel eens druk kan worden. Tot onze grote verrassing blíjven er dames binnen komen, totdat de laatste gasten uiteindelijk zelfs óp de grond plaats nemen!


Als iedereen een plaatsje gevonden heeft is het onze beurt. En wat een gezellige avond is dit!


In onze presentatie dit keer onder andere veel aandacht voor de brei technische kant van de visserstruien. We vertellen over de herkomst en de verspreiding ervan, maar vooral over wol soorten, de ontwikkeling van het breien en hoe zo’n visserstrui qua breien is opgebouwd. Er komen ‘spietjes’ aan bod,  we praten over Engels en Continentaal breien en waarom een visserstrui soms ook een knit-frock genoemd wordt…

Na afloop van ons verhaal zijn we nog zeker een uur lang druk in de weer: boeken signeren; breitips geven; adressen uitwisselen met mensen die wellicht oude foto’s voor ons hebben, of die het patroon van de Zeeuwse deken willen kopen.


Tijdens de presentatie draagt Stefanie een heel bijzondere sjaal. Die we hier graag even in het zonnetje willen zetten.


Riet Andreas van het blog Creariet heeft met de motieven van de Zeeuwse visserstruien het patroon van een heel unieke sjaal ontworpen.


Dit patroon verkoopt zij in eigen beheer met onze toestemming (vanwege het copyright op de patronen). En.. wij vinden deze sjaal prachtig! Daarom willen we hem hier graag laten zien.


Wil je het patroon van de Zeeuwse Shawl bestellen?
Dan kan dit via het blog van Creariet. Ook voor breiadvies over deze sjaal verwijzen wij graag naar Riet!

Wil je het patroon van de Zeeuwse Shawl inclusief wol bestellen?

3 opmerkingen:

De Breimeisjes zei

Wat leuk allemaal! Inspiratie over en weer :-)
De omslagdoek is inderdaad ook heel mooi.
Groetjes,
Akkelien

Knutselpret zei

wat een gezelligheid en de sjaal van riet is een waar juweeltje

Truus zei

Geweldig dat jullie gevraagd worden om lezingen te houden. Nu met de zomer die komt zal dat wel afnemen en krijgen jullie het daarmee rustiger.
Leuke foto waar jullie twee op staan of beter zitten.
De sjaal is schitterend maar eerst de deken nog afmaken.
groetjes,Truus uit Drenthe