donderdag 4 april 2013

BRU 17

Het is een wat sombere zaterdagmiddag. Het raadsel van het hart van Tholen ligt even stil. Half april hebben we een afspraak met Bonnie Joosse, vrijwilligster van De Meestoof, die ons wellicht verder kan helpen.
Lupineke heeft een weekje paasvakantie genomen.
Ook voor Anna is het een lang weekeinde, tijd voor een uitstapje. Volgens de website van het visserij museum in Bruinisse (het blijft toch kriebelen) is die zaterdag museumdag. Het museum is open van 10 - 17 uur. Bovendien loopt er een expositie die is ingericht door de werf Meerman. Daarom besluiten Anna en de meester naar Bru (Bruinisse) te rijden.


Wat het is weten we niet. Bij elke Noordzee haven waar we een bezoek brengen voelt het een beetje als thuis komen. Zou het in de genen zitten? Het maakt ons niet eens uit in welk land het is, Nederland, Denemarken, Schotland.....


Op naar de Oude Straat. Daar wacht ons een teleurstelling. De deur is dicht, potdicht. Ook de museumwoning is gesloten. Wat nu? Zijn we helemaal voor niets naar Bru gereden? (De reden van die dichte deur kunnen jullie hier lezen.)

(Wat de Dannebrog daar doet boven de deur, dát gaan we nog vragen ;-)
Gelukkig hebben we de auto op de haven geparkeerd. Daar zit vis- en mosselhandel én visrestaurant BRU 17. Omdat we er toch zijn, besluiten we daar een versnapering te nemen.
Dat blijkt een gouden greep. Even aan de bar een kletsje maken met de bediening en nog geen 10 minuten later schuift eigenaar Niels Habraken bij ons aan tafel.


Zijn familie is 'import', zo vertelt hij. Maar, de visserij en alles wat er bij hoort heeft zijn grote belangstelling. Zeker de visserij in en rond Bruinisse. Niet alleen van nu, ook van vroeger. Hij beschrijft zonder moeite hoe een visserstrui werd gebreid. In de zaak in Stellendam hebben ze een exemplaar hangen van Goedereede Havenhoofd.

Die belangstelling is ook in de zaak te zien. Er liggen en staan museumstukken die met de visvangst, maar ook de oester- en mosselkweek te maken hebben. Er worden doorlopend films gedraaid over de visserij van vroeger.
Bij mijn vraag naar oude foto's helpt hij ons op weg naar de dame die dé fotocollectie van Bruinisse in haar bezit heeft. Daar nemen we binnenkort contact mee op.Het wordt een geanimeerd gesprek, waarbij ook het oude rekeningenboek (jaren '40 - '50 van de vorige eeuw) op tafel komt. Aan de inhoud daarvan wijden we een ander berichtje.


Zo blijkt een rit die eerst in het water dreigt te vallen een verrassend leuke wending te nemen.

3 opmerkingen:

Gerda zei

leuk verhaal van een vroege vogel. En wat een mooie trui! Groetjes, Gerda

bommelmien zei

Toch een ritje dat veel opgeleverd heeft. Zo kom je steeds meer te weten. Fijn Museum weekend en groeten van Willemien.

Anoniem zei

Wat leuk,dat je binnenkort weer een afspraak hebt voor meer informatie!
Veel succes en gezellig museumweekend.
groetjes,Truus uit Drenthe