Zeeuwse meebreideken

De Zeeuwse MeeBrei Deken werd door ons gebreid met sokkenwol voor breinaalden 3.5 mm. Afhankelijk van uw hand van breien hebt u 10 bollen sokkenwol van 150 gram nodig (3750 - 3900 meter). De deken wordt ongeveer 1.65 x 1.65 m groot (na het opspannen).
In het patroon vindt u de aanwijzingen, met alle teltekeningen, voor het breien van deze deken. Verder zijn er een aantal algemene aanwijzingen opgenomen (lees die goed door) en een beschrijving over hoe u de gebreide blokken kunt spannen.

Het patroon is hier te koop.

Als uw betaling is verwerkt ontvangt u het PDF-patroon in de door u opgegeven mailbox.
Let op! Het patroon wordt één keer verstuurd. Bewaar het daarom goed.


Op deze pagina vindt u extra aanwijzingen en verbeteringen van het patroon zoals dat in abonnementsvorm is verzonden. Deze verbeteringen zijn al aangebracht in het patroon via Ravelry.

De Zeeuwse MeeBrei Deken aan elkaar.

Het is mogelijk de deken helemaal aan elkaar te breien. Hiervoor gebruikt u een rondbreinaald van 3.5 mm en minimaal 1 meter lengte. Door het grote aantal steken past dit niet op rechte breinaalden. Brei heen en weer.
'Plak' alle patronen naast elkaar. U breit per horizontale baan. Aan de buitenzijde van blok 1 (rechts) en blok 5 (links) breit u naar keuze 7 of 14 st ribbels.
Na het opzetten breit u naar keuze 11, 21 of 23 tr ribbels. Daarna bent u bij tr 1 van de eerste patroondelen.
Tussen de horizontale patroonbanen breit u 21 of 23 tr ribbels. Daarna bent u bij tr 1 van het volgende patroondeel. 
Na de laatste horizontale patroonbaan (de patroondelen van baan 5) breit u 11, 21 of 23 tr ribbels (net als bij de opzet). Kant daarna alle st af.


Verbeteringen en extra aanwijzingen

Toeren of naalden:  'toeren' en 'naalden' betekent in de patroonbeschrijving precies hetzelfde. Een deel van de mensen gebruikt 'toer', een ander deel 'naald', een derde deel gebruikt de termen door elkaar. 11 toeren ribbels breien is hetzelfde als 11 naalden ribbels breien. • Blok A1: In het deel met de minderingen (pagina 5, laatste alinea) staat: brei 7 st ribbels van de rand, brei 2 st r, dit moet zijn:  brei 7 st ribbels van de rand, brei 3 st r
 • Blok A2: Dit blok is smaller dan het blok van de foto. Zie hiervoor de algemene aanwijzingen op pagina 2, laatste alinea. Het telpatroon van dit blok is goed. Als u wilt beginnen met de rand in tricotsteek begint u te breien met steek 4 van het rapport. U eindigt dan aan het einde van de toer met steek 6 van het rapport.
 • Blok A3: Extra aanwijzing: U start het patroondeel met st 20 van het rapport, breit het rapport af, brei het rapport van steek 1 t/m steek 30 (steek 15 komt midden in het patroondeel) en dan steek 1 t/m 10 van het rapport. Pas vanaf toer 6 komt de neergaande lijn in het rapport 'te voorschijn'.
 • Blok A4: Dit blok heeft een andere maat dan het blok op de foto. Zie hiervoor de algemene aanwijzingen op pagina 2, laatste alinea. U kunt het patroondeel ook met toer 1 of toer 3 van het rapport beginnen. Aan de bovenkant van het blok eindigt u dan met toer 1 of toer 3 van het rapport.

 • Blok B5: In blok B5 (wevelingen) staan twee tikfouten: Blok A5 moet zijn blok B5.
  Verder staat er: zet 65 st op. Dit moet uiteraard zijn zet 64 st op.
 • Blok C1: In de teltekening B zijn in toer 6 twee 'X'-en weggevallen. Dit is de juiste versie: • Blok C2: Bij het minderen staat een tikfout. De juiste tekst is: Minder gelijkmatig verdeeld 5 st (= 64 st op de breinld).
 • Blok D2:  We hebben de tafel van 10 verkeerd om opgeschreven: het rapport wordt 8 keer in de hoogte gebreid: 8 x 10 = 80 toeren. Brei daarna nog een keer toer 1 t/m 5 = 85 toeren gebreid. 
 • Blok D5: Het patroondeel is juist. Er staat: begin met het breien van de teltekening bij toer 18 en brei daarna tot en met toer 20. Brei daar na nog een keer het hele rapport in de hoogte (= 23 toeren in totaal voor dit stukje van het patroondeel).
  Er staat niet: brei het hele rapport, brei nog een keer het hele rapport ( = 40 toeren in totaal voor dit stukje van het patroondeel).
 • Blok E5:
  De teltekening: het rapport van de teltekening is juist. Vanaf toer 17 zijn de X-en naast het rapport één hokje teveel naar links opgeschoven. Als u het rapport herhaalt klopt de knipoog helemaal ; - ).

  Het kabeldeel:
  Er staat:
  ·         7 st ribbels,
  ·         *3 av – 2 r*, brei *-* 3 keer in totaal
  ·         *meerder in de volgende 3 st 3 st (= 6 st) dit wordt de kabel - brei al deze st averecht, 2 r, 3 av, 2 r*, brei *-* 3 keer (u hebt nu 3 banen van 6 st voor de kabels) in totaal
  ·         *2 r, 3 av*, brei *-* 2 keer in totaal
  ·         7 st ribbels.


  Dit moet zijn:
  ·         7 st ribbels,
  ·         *3 av – 2 r*, brei *-* 3 keer in totaal
  ·         *meerder in de volgende 3 st 3 st (= 6 st) dit wordt de kabel - brei al deze st averecht, 2 r, 3 av, 2 r*, brei *-* 3 keer (u hebt nu 3 banen van 6 st voor de kabels) in totaal
  ·         3 av, 2 r, 3 av
  ·         7 st ribbels.


19 opmerkingen:

Roosje zei

Even een vraagje,ik benn met blok A2 klaar,maar hoj verschilt iets in lengte,klopt dit?

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Roosje,

Wil je je vraag per e-mail naar ons sturen? Dan kunnen we je een persoonlijk antwoord geven.

Henny zei

Hoe doe ik mee?

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Henny,
Aanmelden kan via www.tikkeltjezeeuws.nl

Anoniem zei

Hebben jullie ook tips hoe ik de blokken aan elkaar kan maken? Met de naaimachine vind ik niet mooi, zijn er nog andere mogelijkheden? (ik zit niet op facebook, anders had ik de vraag daar wel gesteld.)

groetjes, YVonne

Riagom zei

Anemoona: zoek op youtube maar eens naar baseballstitch. Dit vind ik tot op heden de mooiste steek om de blokken aan elkaar te naaien.

ML zei

Ik zet de delen aan elkaar met een afwijkende kleur in kruissteek. Eerst met een halve kruissteek naar beneden van linksboven naar rechtsonder en dan weer terug naar boven met een halve kruissteek van linksonder naar rechtsboven. Zo heb ik aan de achterkant ook een mooie steek.

Jans zei

klopt het dat in blok D3 teltekening B er niet bij hoort?

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Jans,
Als je mailt naar het adres wat op het patroon staat kunnen we je persoonlijk een antwoord geven.

Knutselpret zei

kijk en dit blog had ik nog niet ontdekt maar wel handig met wat tips en trucs ben al weer veel wijzer thanks !!
Groetjes Albèrtje

Diny Jasperse zei

Goedemiddag, klopt het dat er in patroon A1 van de deken, 16 kabeltjes komen ipv 15 die u beschrijft. Mvg. Diny Jasperse

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Diny,

U kunt uw vragen het beste mailen naar het e-mailadres wat in uw patroon staat. Wij kunnen u dan een persoonlijk antwoord geven.
Verder zijn er heel veel vragen en de antwoorden te vinden op de Facebook pagina van de groep Zeeuwse meebreideken. Meer informatie daarover vindt u in de blogpost van 23 januari 2015.

Wil Bijkerk zei

Ik wil graag vragen welk merk sokken wol jullie gebruiken
Dus graag advies.

Groetjes,

Wil

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Wil,

Wij gebruiken sokkenwol van de merken Regia en Atelier Zitron.

Jacqueline zei

Uit andere reacties op dit blog maak ik op dat je de deken ook in losse blokken kunt breien die je daarna aan elkaar naait. Dat wil ik ook. Wat zijn dan de aanwijzingen voor de randen met ribbels aan elk blok? Die vind ik niet in het patroon. Ik heb het patroon uit het - overigens prachtige - boek 'Truien bij de vleet'.

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Jacqueline,
Dank je wel voor je compliment.
Het patroon van de deken uit het boek (aan één stuk gebreid) en het patroon van de deken in losse blokken zijn niet helemaal gelijk. Als je het patroon uit het boek in losse blokken wil breien kun je de steken voor de rand halveren = 6 steken voor de ribbelrand. Deze rand wordt aan de buitenkanten minder breed dan op de foto staat. Maar, je kunt natuurlijk de rand zo hoog en zo breed maken als je zelf mooi vindt.

Het patroon van de deken in losse blokken (73 pagina's) is nog te bestellen via www.visserstruien.eu. Klik op het kopje 'verkoop'.

Jacqueline zei

Ik heb het patroon voor de deken met losse blokken besteld. Nog een vraag daarover: ik zie geen aanwijzingen voor een kantsteek: hebben jullie ook een advies voor een specifieke kantsteek bij de lappendeken?
Groet,
Jacqueline

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Jacqueline,

Wil de ons mailen? Dan kunnen we je een persoonlijk antwoord geven. De e-mail button vind je rechts.

Zeeuwse visserstruien zei

Hallo Jacqueline,

wij hebben de kantsteek gebruikt die als volgt gaat:

Neem de eerste steek van de naald recht af zonder te breien. Brei de laatste steek van de naald verdraaid.
Dat is alles!

Succes!