zaterdag 17 augustus 2013

We gingen naar Bru....

Het was even stil bij de visserstruien. Maar dat betekent niet dat Lupineke en Anna stil hebben gezeten. In tegendeel.

Op één van de warmste dagen van het jaar rijden we van de oostkant en van de westkant van Zeeland naar Bruinisse. Anna was daar al eerder, maar toen bleek het museum helaas gesloten.
Het blijkt een gouden greep om op deze zonnige zomerdag het visserijmuseum een bezoek te brengen. Buiten de aanwezige vrijwilligers zijn wij de enige bezoekers. Begrijpelijk, want 'iedereen' zit op het strand óf in de file naar dat strand toe ;-).

We vertellen de reden van onze komst: visserstruien. En daarop klinkt de gebruikelijke reactie: 'Nee hoor, die hadden we hier niet.' Sterker nog: 'Er was een poosje terug ook al iemand. Die hebben we ook niet kunnen helpen.' Toch houden we vast. Een eerste blik in een vitrine levert namelijk dit op:

Een micro-visserstrui. Helemaal gebreid in tricotsteek, maar wel volgens wat ons bekend is als 'de traditie'.


We vinden er nog twee:
De Engelse trui (halsboord en manchetten waren los te koop, want die sleten het hardst). Gekocht in Antwerpen.

Foto: BruseaEn deze: ergens voor 1996 gebreid door een vrijwilliger. Met plat breiwerk en ingezette mouwen, waarschijnlijk uit het boekje van Henriëtte van der Klift en zeker niet Bru's:Dan vinden we de schat op zolder: twee foto's met twee verschillende truien. De ene foto plaatsten we al eerder.
Toen vroegen we ons af of de mannen op de foto van Tholen of van Bruinisse waren. Deze dag is echt onze geluksdag. Dirk van Duivendijk (van de werf in Bruinisse) is aanwezig. Hij weet te vertellen dat alle mannen op de foto van Bru komen. Bovendien heeft hij van dat moment meer foto's thuis en van betere kwaliteit. We worden uitgenodigd en dit najaar gaan we Dirk bezoeken.

De andere foto staat achter in een vitrine. Vraag is: waar is het en wie staan er op. Er is enige discussie of de foto in Buinisse of misschien in Antwerpen is gemaakt. Wij vragen ons af wanneer de vitrine een keer wordt leeg gemaakt. Dan komen we graag terug om de foto van dichtbij te bekijken.


Tot onze grote verbazing staat er 10 minuten later een meneer met gereedschap. Hij komt de vitrine open maken om de foto er uit te halen. Wat geweldig!! En wat we al hopen: op de achterkant staat waar de foto is gemaakt en wie er op staan.Ons vermoeden dat ook een plaats als Bruinisse in het bezit was van 'eigen' truien is bevestigd.

Lieve vrijwilligers van Brusea: dank jullie wel voor de hulp! We zijn er enorm blij mee.

wordt vervolgd.......


3 opmerkingen:

bommelmien zei

Zo zie je maar weer: de aanhouder wint.
Geweldig dat iedereen jullie op die snikhete dag zo ter wille was.
Dit blog volg ik altijd met veel plezier. Het is goed dat er liefhebbers zijn die in de historie duiken. Er is al zo veel verloren gegaan... Succes met jullie speurwerk.
Groet, Willemien.

nelleke markesteijn zei

Leukleuk! Het is net een detective zoals jullie op speurtocht zijn!
Groetjes, Nelleke

Betsy zei

Jullie blog leest als een spannend verhaal! Wat ontzettend leuk om jullie speurtocht naar de visserstruien zo mee te mogen maken en wat geweldig dat jullie steeds weer een stapje verder komen.
Veel plezier met het vervolg van de speurtocht.

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn