dinsdag 7 januari 2014

Zierikzee

De zoektocht voert ons verder naar Zierikzee. Een lastige bijkomstigheid is dat veel beeldmateriaal van Schouwen en Duiveland (het waren, ooit, twee eilanden) niet gesorteerd is per plaats. De zoektermen 'visserij', 'haven', 'mossel(s)' en wat je nog meer kunt bedenken leveren veel beeldmateriaal van Bruinisse en Brouwershaven. Of we vinden de haven van Zierikzee, mét schepen maar zónder mensen......

fotograaf onbekend


Toch hebben we een tipje van de sluier kunnen oplichten. We weten al dat de familie Schot uit Reimerswaal via Bergen op Zoom en Tholen naar Zierikzee en Bruinisse verhuisde. Deze connectie vinden we terug in de truien van Tholen en Bruinisse, ze lijken verdacht veel op elkaar.Op één fotootje vinden we Willem Karel Schot:

rechts Willem Karel Schot

Onder zijn bonker kun je nog nét zijn trui zien. Het bovenstuk is glad met ribbels.

Nu werkt de informatie tegen ons. Op zoek naar Willem Karel Schot vinden we er één:
Willem Karel Schot, geboren op 9 maart 1874 en zoon van Benjamin Willem Schot. De man op deze foto zou echter de zoon van een Jacob Schot zijn. Nog lastiger wordt het als we verder zoeken: de verschillende Schotten verhuisden namelijk regelmatig van Tholen naar Zierikzee en omgekeerd. Als dan ook de voornamen binnen de familie steeds worden hergebruikt.......

De Willem Karel Schot BWzn. is geboren in Tholen vinden we op een akte. Op de aktes van geboorte (als vader) en huwelijk vinden we hem terug in Zierikzee. De ene keer als 'visscher', de andere keer als 'mosselhandelaar'. We weten zeker dat het hier steeds om dezelfde persoon gaat: hij is gehuwd met Christina Bergers, de naam die ook steeds terugkomt op dezelfde aktes.

Of de twee Willem Karels dezelfde persoon zijn of toch een andere vraagt nader onderzoek. We denken wel dat we de (voorzichtige) conclusie kunnen trekken dat de visserstruien van Zierikzee, Bruinisse en Tholen door de familie Schot over midden en noord Zeeland zijn verspreid.

1 opmerking:

nelleke markesteijn zei

Honkvast en toch ook weer niet, zo heen en weer verhuizend. Zou het niet handig zijn geweest als er een paar keer een Dennis, Damon, Milan of Jayden tussen zat ;-)). Is er toch nog wat te zeggen voor het loslaten van tradities.
Groetjes, Nelleke