woensdag 12 maart 2014

Daniël

Eerst graag jullie aandacht voor het volgende, we doen nogmaals een oproep: 
Inmiddels hebben we twee truien uit Zeeuws Vlaanderen kunnen reconstrueren. Helaas, helaas, de Philippiense trui hebben we nog steeds niet kunnen maken. Is er dan écht niemand die een foto heeft waarop de trui beter te zien is dan op dit exemplaar???

Visserstrui Philippine


We zouden zo blij zijn met een reactie :-)Dan gaan we verder waar we gebleven waren:
We bloggen al eerder over hem, de grondlegger van de Bressiaanse vissersvloot: Daniël Hoogstad. Inmiddels hebben we ook zijn trui gereconstrueerd. Hou vooral in het achterhoofd dat we maar één afbeelding hebben van deze man. Bovendien is die afbeelding geen 'echte' foto, maar een ingeschilderd exemplaar.Toch denken we dat we een aardig beeld kunnen schetsen:

  1. de trui heeft kabels en bredere ribbels
  2. aan de voorkant is een deel van het borststuk in tricotsteek. Daarop zijn de initialen van Daniël gemaasd.
  3. over de mouwen weten we niets. We hebben ze nu in tricotsteek gebreid. Met kabels of ribbels is natuurlijk ook leuk, maar dit blijft giswerk.

De gebreide mini geeft een aardig beeld:


Wat een leuke trui is dit. Heel anders dan de andere Zeeuwse truien. Dit komt niet alleen door de initialen. Deze trui heeft een kabel naar rechts. Het is in Zeeland de eerste trui die we met zo'n kabel tegenkomen. Alle andere truien hebben een kabel naar links.
Op de borst niet de initialen van Daniël, maar de eerste letters van de achternamen van de peetmoeders (bloos, mogen we onszelf inmiddels zo noemen?) van de Zeeuwse visserstruien.

Het borststuk van het achterpand is helemaal in ribbels gebreid. Dit is het meest waarschijnlijke, maar zeker weten doen we dit natuurlijk niet.In een schema ziet het er dan zo uit:Om er voor te zorgen dat het lijf niet te veel in elkaar trek hebben we aan het begin van de kabels in elke steek 1 steek gemeerderd. 3 steken van het boord worden dan 6 steken van de kabel. Aan het einde van de kabel minder je die steken weer.


1 opmerking:

Happy Earl Grey zei

Wat heb je een schitterende site ik heb noten van je foto's en heb je op mijn site genoemd.
Hartelijke groet