vrijdag 10 februari 2017

Nieuwe visserstrui Thoolse Fuik!

Weten jullie het nog? Hoe we hebben gezocht naar het hart van Tholen? Een trui die in de volksmond wel zou hebben bestaan, maar waar we geen bewijs voor konden vinden?

Gelukkig vonden we bewijs, in de foto van Stoffel Schot:



Maar ja, één trui is geen trui...of toch wel?

Afgelopen juni waren we present op de havendag in Tholen. Daarover hebben jullie kunnen lezen. We hadden speciaal voor Tholen een foto meegenomen - een forse vergroting - van de haven van Tholen. Een foto die, zoals het nu lijkt, stamt uit 1910 en is daarmee ouder dan we dachten.
Nog maar net vóór het maken van de vergroting kregen wij een nieuwe uitsnede van dit exemplaar:





Zoals het al vaker gebeurde: op een andere afdruk zie je andere dingen. De 'nieuwe' foto is veel scherper en heeft een andere uitsnede. Op de foto hieronder zien we een man - de  tweede van links op de 'nieuwe' foto - met een trui die we nog niet hebben gezien. De man staat óók op de foto hierboven, maar daar kunnen we van zijn trui geen chocolade maken 😅.

Via de bezoekers van de havendag en de Heemkundige kring 'Stad en Lande van Tholen' komen we er achter dat deze man een echte Tholenaar is: Johannes van Luijk. Nadere bestudering van het ingebreide patroon laat zien dat hier ook de typische 'Thoolse' (en Bruse) ribbels zijn gebreid. Onder de ribbels zien we een patroon wat het midden houdt tussen het hart en de diamant of ruit van Tholen:





vlnr: Jacob Baaij Pzn. Johannes van Luijk M. Hoogerwerf  Dirk de Jonge  Belgische schipper Piet Bout. Simon Quist (tipper) Gerrit Kegge een beetje naar achter: ?? Nelisse, daarvoor met baardje Koppenol de weger, Bartje Baaij de lange man rechts helemaal achteraan is Ben Willem Schot (van 't Walletje) in het zwart, de dame rechts achter in zwarte jurk is Marina Schot

Het is natuurlijk fantastisch, om na bijna een jaar nog een nieuwe trui te ontdekken. Wat echter ook fantastisch is, is dat we uit de eerste hand hebben gehoord dat er meer truien met het hart van Tholen zijn gebreid én gedragen dan uit de foto's blijkt.
Tijdens de havendag komen we in gesprek met meneer Schot. Meneer Schot heeft een leeftijd waar wij voorlopig alleen maar van kunnen dromen en is al decennia lang met pensioen 😉. Hij woonde met het ouderlijk gezin aan de Vossemeerse Poort. Daar woonde ook Stoffel Schot van het hart. Meneer Schot vertelt ons dat zijn moeder vele vissertruien heeft gebreid met... een hart.
Wij vragen nog (onnozele vraag natuurlijk) of hij niet de diamant of ruit bedoelt, we durven zelfs de trui met de ruit er nog bij te pakken. Maar nee, meneer Schot bedoelt wat hij zegt: altijd truien met een hart.

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat we nog foto's vinden van andere mannen dan Stoffel met een hartentrui zijn we wel heel blij met dit gesprek. Er waren dus meer van dergelijke truien in omloop.

Terug naar de nieuwe foto van de haven van Tholen. De trui van Johannes van Luijk wordt nauwkeurig bestudeerd, proeflapjes gebreid en opnieuw gebreid als het toch niet wordt wat we op de foto zien.

Vandaag, op warme truiendag presenteren we met trots het nieuwste exemplaar van de truien van de Zeeuwse vloot: fuik. Met de ringen die naar binnen toe steeds kleiner worden heeft het motief iets van een fuik die wordt gebruikt bij het vissen:




Een wat korter damesmodel, maar gemakkelijk langer te maken, met splitjes in het onderboord en de mouwen. De boothals met knopen is 'op vorm'.
Het patroon staat inmiddels in de webshop. Het patroon is ook beschikbaar voor wie wol (of een leuke katoen) koopt voor deze trui bij Atelier Jaffari in Arnemuiden.
Het ziet er naar uit dat dit (voorlopig?) de allerlaatste trui van de vleet gaat worden. Wij hebben sinds vorig jaar juni geen nieuwe truien meer gevonden.

Toch is dit niet het einde van onze publicaties. Wij zijn inmiddels ijverig bezig met een nieuw project rondom het beschrijven en opnieuw produceren van delen van de Zeeuwse streekdrachten. Daarover hopen we binnenkort meer te kunnen berichten.

En natuurlijk blijven we hopen dat we nog meer pareltjes van de Zeeuwse vleet zullen ontdekken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk voor jullie weer een nieuwe trui gevonden. Ik ben nu kindertruien aan het breien voor de kleindochters. Heel fijn werkje. Veel succes bij jullie verdere plannen. Groetjes, Marjan

Hobbyrita zei

Wat leuk dat jullie na zolange tijd nog een nieuw onontdekt exemplaar vonden! Misschien volgen er nog wel, wie weet. De zeeuwse meebreideken vond ik superleuk om te doen, helaas moet ik nog steeds de blokken aan elkaar maken, maar dat komt nog wel.
Grtjes, rita;