zondag 3 november 2019

Nieuwe visserstrui ZierikzeeAl een aantal weken lopen wij, Anja, Jeanet en Stefanie, stiekem en in het geheim te glunderen. Moeten wij onze monden stijf dicht houden en de kaken op elkaar. Want, terwijl er de afgelopen weken zo ontzettend veel leuke, interessante en uithuizige activiteiten plaats vonden, gebeurde er achter de schermen namelijk iets ongelofelijks..!

En nu, tarataratara.. tromgeroffel.. kunnen wij dat ongelofelijke nieuws bekend maken!

Laten we bij het begin beginnen. Ergens in 2014 worden wij als nieuwe stichting geïnterviewd door Gert van Engelen van de Wereldregio op Schouwen-Duiveland. Er verschijnt een leuk artikel over onze zoektocht naar Zeeuwse visserstruien in de krant aldaar.

Afgelopen zomer schrijft Gert opnieuw een stuk over visserstruien, nu naar aanleiding van een tentoonstelling over Nederlandse visserstruien in Amsterdam. Hij refereert in dat artikel naar onze stichting en zoektocht. Daags na het verschijnen van deze desbetreffende krant krijgt Gert een telefoontje van Kees Schot uit Zierikzee. “Ik heb ook nog zo’n ouwe visserstrui”, zegt Kees, “die is nog van mijn oudoom geweest. Misschien heeft iemand interesse?”

Omdat Gert onze stichting een warm hart toedraagt brengt hij ons van dit berichtje op de hoogte. Om heel eerlijk te zijn lopen we nog niet meteen over van enthousiasme. Het is de afgelopen jaren te váák voorgekomen dat wij een soortgelijk belletje of mailtje ontvingen en dat het helemaal niet om oude, originele trui bleek te gaan, maar om een replica, een exemplaar uit het boekje van Henriette van der Klift, of om een patroon uit ons eigen boek ‘Truien bij de Vleet’. Jullie snappen vast onze reserves.

We bellen meneer Schot en spreken af dat we hem na de zomertijd thuis zullen opzoeken. Want, ook al heeft hij dan misschien geen ‘echte’ visserstrui, hij is wel een échte nazaat van de vissersfamilie Schot. Zijn verhalen zullen dus ongetwijfeld interessant zijn, en wie weet, heeft hij nog wel wat oude foto’s.

Ergens in oktober is het zover. Terwijl Stefanie op Walcheren onderzoek doet naar labedissen, belt Anja bij Kees Schot aan in Zierikzee. Ze wordt er hartelijk ontvangen en dan haalt meneer Schot de twee visserstruien uit zijn kast, die nog uit zijn familie komen. Tot Anja’s allergrootste verrassing is het dit keer wél écht raak: naast (de verwachte) replica trui bezit Kees namelijk ook een échte, originele, authentieke visserstrui uit Zierikzee!! Anja weet even niks meer uit te brengen: hier ligt namelijk een prachtige, handgebreide visserstrui, met motieven die we nog niet eerder zagen en die totaal verschillend zijn dan de tot nu toe gevonden truien!


Er volgt een rondedansje om de tafel! Kees Schot weet namelijk ook precies te vertellen van wie deze trui geweest is, wanneer hij ongeveer gebreid is en wie dat gedaan kan hebben. Maar, het wordt nog mooier..Anja vraagt Kees of ze de trui mee mag nemen om het patroon vast te leggen en hem te fotograferen. “Jullie mogen hem hebben”, zegt Kees. “In mijn familie wil niemand hem verder hebben, ze geven er niet om. Die andere trui die wil ik wel houden, want die wordt nog gedragen.” Hij doelt op de replica trui.


We kunnen het niet geloven, maar Kees doneert zijn originele visserstrui aan onze stichting. “Dan weet ik zeker dat hij goed terecht komt en niet ergens in een vuilniszak verdwijnt.” We weten niet goed hoe we Kees Schot moeten bedanken. Daar verzinnen we vast nog wel iets op!


De vondst van deze Zierikzeese visserstrui is een kroon op onze zoektocht, precies in het jaar dat onze stichting zijn eerste lustrum viert. Het is de vierde originele visserstrui die nu in Zeeland bekend is, naast de truien in Museum Veere, De Meesstoof en ’t Uusje van Eine.
Bovendien is deze trui het dertigste patroon in Zeeland, wat een mooi rond getal is dat…

De Zierikzeese trui is gedragen door Willem Kornelis Schot (01-03-1900), een oudoom van Kees. De trui is gebreid door zijn moeder, vrouw of zus, dat hopen we later nog te achterhalen. Het meest bijzondere is niet het unieke patroon, of het feit dat we eindelijk een trui op Schouwen-Duiveland vinden, maar het feit dat de trui gemerkt is met twee kruisjes. Dit geeft aan dat er waarschijnlijk meer exemplaren geweest moeten zijn met dezelfde motieven.


Als Anja aan het einde van de middag vertelt wat haar overkomen is en dat onze stichting in het bezit is gekomen van een échte authentieke Schouwse visserstrui vieren we een feestje! Met natuurlijk héél véél dank aan Kees Schot en Gert van Engelen!!

10 opmerkingen:

Suzan de Jager zei

Wat een bijzonder verhaal, leuk om te lezen. Ik ben heel ben heel benieuwd.

nelleke markesteijn zei

Wow, wat een geweldige vondst, en wat is het weer een mooi verhaal!
Zo leuk dat de eigenaar van de trui de waarde ervan maar al te goed besefte en hem op deze manier voor de toekomst zeker stelde!
Super!!
Lieve groet, Nelleke

Happy Earl Grey zei

Geweldig, gefeliciteerd!

Truus zei

Wat een artikel in de krant al niet teweeg kan brengen!
Geweldig dat jullie deze trui mogen hebben.
Hoop dat jullie nog veel meer tegenkomen.
Gezellige avond
groetjes, Truus uit Drenthe

Elma zei

Wat een prachtig verhaal, wat zullen jullie blij zijn met dit bezit. Hulde aan de familie Schot die deze trui beschikbaar stellen.

I.van Kaam zei

Ooo wat bijzonder. Wat een super mooi gebaar dat jullie de trui mogen hebben. Hij is bij jullie in goede handen.

Unknown zei

Geweldig, wat bijzonder.

Unknown zei

Geweldig, wat bijzonder.

Jeanine zei

Wat een mooi verhaal en een geweldige aanwinst! Echt heel leuk!!

Unknown zei

Hallo , mijn vrouw Jannie heeft inmiddels de ouddorpse en een stellendamse trui gebreid
Wie kan ze helpen aan het patroon van de zierikzeese trui