zondag 10 februari 2013

Arnemuiden blokjes 4:4Eén van de bekendste Zeeuwse patronen van een visserstrui is die van Arnemuiden met de 'blokjes'. Het breiwerk trekt met dit patroon iets in elkaar. Als de trui 'pas' is gebreid sluit die daardoor goed aan.
Op onderstaande foto hebben zowel (o)pa Schroevers als kleinzoon Jacob van de Ketterij (gele pijl) zo'n trui aan.


Dat de vissers naast hun trui ook oliegoed nodig hebben blijkt uit deze foto. Hier staan opa Schroevers, zijn 5 zoons en Jacob op de VLI 15 in de Vlissingse haven.
(O)pa Jacob Schroevers is met zijn gezin naar Vlissingen verhuisd. Hij vaart ook niet meer op de Arnemuidse vloot, maar heeft zich een schip met een Vlissings consent nummer aangeschaft. Dat niet alleen de 'eerste generatie' de vertrouwde motieven voor hun vissertsrui behoudt blijkt uit de trui van kleinzoon Jacob.
Jacob is de zoon van Jacoba Schroevers (dochter van Jacob sr) en Cornelis van de Ketterij. Jacob verhuisde toen hij 6 jaar was met zijn ouders naar Vlissingen. In 1917 is de familie Van de Ketterij verhuisd naar Velsen.
De trui van deze Jacob zal gebreid zijn door zijn moeder of zijn oma. Dat andere vrouwen (weduwen) dergelijke truien voor families hebben gebreid hebben wij in Zeeland nog niet kunnen terugvinden.

Opvallend is dat de eerste generatie (Jacob sr) en de derde (Jacob Corneliszn) een trui met Arnemuids motief dragen. De tweede generatie die in Vlissingen is gaan wonen hebben deze truien niet (meer) aan. Zou dan toch oma de trui van Jacob Corneliszn hebben gebreid?

Het telpatroon is simpel:Het aantal steken is deelbaar door 5. Afhankelijk van het breiwerk (heen en weer breien of rondbreien met een naadsteek) moet er bij het uiteindelijke aantal 1 st (averecht) worden opgeteld.

Voor deze mini (rondbreien):
Volg de algemene beschrijving. Die vind je hier. Brei de trui eventueel zonder naadsteek, het motief loopt dan mooi door over de panden (120 : 5 = 24 blokjes).
Wij beginnen na 10 rapporten in de hoogte aan de mouwspie. De schouder komt na 19 1/2 patroonrapport in de hoogte.Neem de st voor de mouwen op zoals staat vermeld in de algemene beschrijving + 1 st. Deze extra st is voor het rapport: Let er op dat het rapport links en rechts van de mouwspie gelijk uitkomt (dat is voor het mooi) (60 st : 5 = 12 blokjes + 1st).
Deze mini heeft een dubbel mouwboord 2:2 van 12 nld hoog. Kant de st af zoals ze zich voor doen.Brei de hals zoals in de algemene beschrijving.

De volgende keer: Tholen met de diamant.

Met dank aan de Historische Vereniging Arnemuiden.

1 opmerking:

Betsy zei

Leuke informatie en ook leuk om dit breipatroon eens goed te bekijken!

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn