zondag 15 september 2013

‘Het’ Visserstruienboek

Ergens afgelopen oktober lopen drie Zeeuwse vrouwen gezellig samen rond te snuffelen op de KreaDoe Beurs in Utrecht. Twee van de drie dragen een zelfgebreide Arnemuidse visserstrui.
Onverwacht worden ze over die truien aangesproken door een onbekende vrouw … en vindt er een spontane ontmoeting plaats en tussen Anja Geldof, Jeanet Jaffari en Stella Ruhe!

Jeanet Jaffari en Stella Ruhe

Al snel blijkt dat zowel Stella als Anja gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar bezig zijn met onderzoek naar het fascinerende culturele erfgoed van de visserstruien. Stella is druk bezig met het samenstellen van een nieuw boek over visserstruien uit heel Nederland. Ze is daarmee al in een vergevorderd stadium. Anja (en vriendin Stefanie) zijn sinds een jaartje samen op speurtocht. Hun zoektocht beperkt zich alleen tot het Deltagebied van de Schelde en is te volgen op dit blog: ‘Zeeuwse Vissertruien’.

En nu… nu ligt het boek van Stella Ruhe in de winkels.


En zijn wij natuurlijk reuze nieuwsgierig of Stella misschien vondsten op ‘onze’ Zeeuwse eilanden gedaan heeft die nieuw voor ons zijn... of andersom..! (Onze ontdekkingen zijn uiteindelijk voor iedereen vrij te lezen op ons blog ;)Naast heel veel informatie en mooie verhalen over het vissersleven uit vroeger tijden en hoe de visserstrui gebreid wordt, vinden we in het boek truien uit de volgende Zeeuwse plaatsen:

Bruinisse, Tholen, Yerseke, Arnemuiden en Terneuzen.


We herkennen meteen de bekende foto’s uit Bruinisse en Brouwershaven. Stella heeft een patroon ontwikkeld uit de foto van de Brouwse vissers.


Vervolgens komt Tholen: we wisten al dat het Thoolse Hart een plaatsje in het boek zou krijgen. Na een lange speurtocht is deze bijzondere trui terug gevonden via een foto van Stoffel Schot, die bewijst dat deze trui ‘echt’ bestaan heeft!

Stoffel Schot

Nieuw voor ons is de trui die Stella Tholen 2 noemt. 


De foto van deze onbekende visser is afkomstig uit de collectie van De Meesstoof. Wij hebben in Tholen nog niemand kunnen vinden die ons kan vertellen wie de man op de foto is en waar de ‘plesse’ zou kunnen zijn waar hij is gefotografeerd. In Bruinisse vinden we in het museum een soortgelijke trui bij een visser die zeker ‘van Bru’ was en die ook op die vloot voer. Mogelijk moeten we met bovenstaande foto verder zoeken richting Duiveland.

Uit Yerseke destilleert Stella maar liefst vier truien! Ze heeft in de Collectie van het Museum van Vlaardingen een prachtige foto gevonden waarop diverse zelfgebreide visserstruien te zien zijn.


Net als wij vindt ze in Yerseke de kabeltrui, in het boek de Yerseke 3 genoemd. Op ons blog heet deze trui de ‘Wievelingen kabel’, al zijn de details iets verschillend.

Stella beschrijft in de Yerseke 1 en 2 een zgn. 'gladde' of ‘fabriekstrui’ met het Godsoog en een Blokjestrui, bekende patronen die vaak op foto’s voorkomen in het hele Deltagebied. Wij zouden ze dan ook niet specifiek Yese’s willen noemen…


De Yerseke 4 is een prachtige trui waarin verticale banen gerstekorrel afgewisseld worden met een kabel, een voor ons nieuw patroon uit dit vissersdorp.

Dan het verhaal van Arnemuiden, waar de Slangentrui en de Blokjestrui natuurlijk bekend geworden zijn door het geweldige fotoproject!


Het verhaal van de trui van 'De Pruis' (visser Jacob van Belzen) die Stella de Arnemuiden 3 noemt, is minder simpel dan je zou denken. Daar komen wij in een volgende logje graag op terug.

Jacob van Belzen, De Pruis genaamd, met zijn zoons

Nieuw voor ons is de trui een visserman uit Terneuzen, gevonden in het Katwijks Museum. Stella beschrijft een eenvoudige trui die gedragen werd door Arie Stroo, te zien op een foto die wij nog niet eerder zagen…  


Wat vooral uit dit boek blijkt is dat je haast niet in hokjes kan denken, hoe graag wij dat ook willen. Vissermannen kwamen overal, of voeren op schepen uit andere havens... Ze droegen daarom ook meer dan eens truien die overal vandaan zouden kunnen komen. Hoe zou je anders Zeeuwse vissers op foto’s kunnen vinden uit bijvoorbeeld Katwijk of Vlaardingen ;)


We vinden het bijzonder dat er ook een Engelse uitgave van dit boek is uitgekomen. Hiermee brengen uitgever en schrijfster tot uitging dat de lange geschiedenis van het breien van visserstruien niet alleen voorbehouden was aan het Nederlandse taalgebied, maar aan het hele kustgebied langs de Noordzee.

Het leuke is dat het onderzoek naar de visserstruien nog steeds door gaat. Er blijven steeds nieuwe feiten boven water komen. Het boek van Stella zal beslist meehelpen om dit ‘vergeten werkgoed’ opnieuw in de belangstelling te plaatsen.
Bovendien is het ook gewoon een prachtig boek om te lezen en te bekijken. We vinden het dan ook een waardig opvolger van het boek van Henriette van de Klift! 

6 opmerkingen:

bommelmien zei

Compliment voor dit verhaal. Het boek vind ik heel interessant; echt een aanwinst.
Jullie hebben ook al heel veel ontdekt en uitgezocht.
Ik wil een heel groot compliment geven aan Anja voor de Zeeuwse ontwerpen die ze allemaal maakt. Wat geweldig dat Jeanet die allemaal verkopen mag in haar heerlijke winkel. De trui Marus heeft mijn hart gestolen. Super mooi!! Mijn zus gaat die zeker breien. Eind oktober komen wij weer naar Arnemuiden en dan gaat er ongetwijfeld een pakket van deze trui mee naar haar huis.... Ze gaat eerst nog het vest van Arnemuiden voor mij breien. Visserstruien zijn helemaal IN.
Heel veel succes bij jullie naspeuringen.
Groet, Willemien.

Anoniem zei

Fantastisch, dat is dus ook weer een boek dat op het verlanglijstje komt !!

Zeeuwse Visserstruien zei

Dag Willemien, dank je wel voor je grote pluim. We worden er even stil van.....

Betsy zei

Het lijkt mij een prachtig boek: mooie foto's, bijzondere verhalen en vooral veel patronen. Wat een werk is dit, maar van wat jullie nu laten zien is het allemaal zeer de moeite waard geweest. Het boek staat al op mijn verlanglijstje!

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn

Anoniem zei

Zie nu pas jullie log over het boek.Geweldig wat er allemaal gevonden is door jullie alle 4!
Kunnen jullie ook een ISBN nr geven van het boek? Binnenkort ben ik jarig,dus een leuk verjaardagscadeau.
Staan in het nederlandse boek ook de breipatronen? kan dat niet zo gauw zien op de foto.
Nu afwachten wanneer jullie boek uitkomt!!!
Veel succes
groetjes,Truus uit Drenthe

Zeeuwse Visserstruien zei

Dag Truus,
Het boek wordt onder andere verkocht bij bol. Even googelen, dan vind je alle info.

W.b. de patronen: die uit het boek zijn niet te vergelijken met onze breipatronen. Zeer binnenkort verschijnt hierover een berichtje op de Facebook pagina van Tikkeltje Zeeuws: https://www.facebook.com/pages/Tikkeltje-Zeeuws/275263459283596