woensdag 23 oktober 2013

De trui van Daniel Hoogstad

In de herfstvakantie onderneemt Stefanie opnieuw een tocht naar Breskens. Dit keer laat Anja noodgedwongen verstek gaan, want het vele regenwater wat die week valt in Tholen zorgt voor aardig wat wateroverlast. Het werd dus dweilen voor Anja die dag…

Gelukkig wil Stefanie's man graag mee op zoektocht. Dus wederom met het veer naar Zeeuws Vlaanderen, al zijn de weersomstandigheden dit keer niet zo goed als de vorige keer..


Na een natte tocht worden we in het museum gelukkig hartelijk verwelkomd! Het bescheiden fotoarchief staat al voor ons klaar.

De foto die het meeste opvalt in het Visserij Museum in Breskens is toch wel de heel oude foto van Daniel Hoogstad en zijn vrouw.


Daniel Hoogstad werd geboren in 1841in Ellewoutsdijk en staat aan de wieg van de visserij in Breskens. Op deze foto staat hij afgebeeld met zijn vrouw, Johanna Cornelia Bootsgezel. Zij vestigen zich in Breskens en krijgen er 11 kinderen, waarvan er 8 in leven blijven.
In 1911 laat Daniel de hoogaars, die hij voor 1200 gulden heeft laten bouwen, officieel registreren als de BR1.

In het museum in Breskens hangt nog een schilderij van Daniel Hoogstad. Maar deze man ziet er heel anders uit dan de man op deze foto..

Het blijkt een intrigerende zoektocht. Wie van de twee mannen is de échte Daniel Hoogstad, en hoe zit het met die trui die op de foto staat?

Als Stefanie en Anja de foto en de stamboom van de familie Hoogstad goed bestuderen, ontdekken ze iets bijzonders…


De foto is overgeschilderd.. een techniek vroeger vaker toegepast werd. We concluderen dat de schilder ofwel een grote kennis van breitechnieken bezat, ofwel exact schilderde wat er te zien was.
De initialen op de trui zijn als je goed inzoomt ‘DHS’. Ook dit intrigeert ons..

De stamboom van Daniel en zijn vrouw zou de verklaring kunnen geven.
Hun 4e zoon blijkt namelijk ook de naam Daniel Hoogstad te krijgen. Hij wordt geboren omstreeks 1877/1878. Maar ook de 6e zoon, Jan Jacob Hoogstad, noemt zijn zoon Daniel…
En Daniel Junior, die trouwt met Maria Ocke, noemt zijn 3e zoon.. precies; Daniel Hoogstad!

Het is dus heel goed mogelijk dat ook de man op het andere schilderij ook een Daniel Hoogstad is. En dat hij niet de eerste Daniel is, maar een zoon, neef, kleinzoon of achterneef met dezelfde naam.

Dan de initialen: we kunnen ons goed voorstellen dat de originele Daniel Hoogstad, met zoveel nakomelingen met dezelfde naam, de initialen DHS op zijn trui laat mazen: Daniel Hoogstad Senior. Alleen hebben we geen enkel idee of de term senior zo omstreeks 1900 al gebruikt werd.

In het museum hangt nog een foto van een man met een visserstrui. Volgens het naamplaatje gaat het hier om de 6e zoon van Daniel en Johanna, Jan Jacob Hoogstad genaamd.


Dan komt Anja’s expertise om de hoek kijken! Ze vergelijkt de truien die Daniel Sr. en zoon Jan Jacob Hoogstad dragen met de bekende foto van de mannen van de Visserschklub. 


Daar lijkt de trui van Jan Jacob op terug te vinden te zijn: verticale banen in rechte en averechte steken, zoals hier te zien is...


Deze trui zouden een afgeleide kunnen zijn van de oorspronkelijke kabeltrui. De banen in recht en averecht vragen minder wol en zijn daardoor goedkoper. Bovendien is dit sneller te breien.

Anja gaat nu proef breien. Om te zien of het klopt wat wij veronderstellen… onzekerheden blijven er altijd! Maar we zijn er van overtuigd dat de ontdekking van de ‘Bresiaanse vissertrui’ nu heel dichtbij komt!

4 opmerkingen:

Het lieve leven... zei

Ik heb het geprobeerd te googlen..over senior (jullie ws ook ;) ) maar echt ver kom ik niet. Ik dacht ook nog aan son, zoon maar dat klopt dan toch ook weer niet. Ik geniet steeds van jullie vindingen, leuk! Lieve groet Petra

Anoniem zei

N.a.v. DHS is het eerste wat mij te binnen schiet: Daniel HoogStad, dus "gewoon" zijn initialen. Ik heb een ringetje met initialen, waarbij staat LK voor LekkerKerker. Beetje vreemd misschien in onze ogen, maar in die tijd blijkbaar niet. Het is maar een idee...
Groeten van Digna, die jullie speurtochten met veel belangstelling volgt!

Zeeuwse visserstruien zei

Dag Digna,

Dank je wel voor je reactie. Jouw suggestie kan heel goed kloppen. Dat zou dan weer een stukje van de raadsels die we tijdens de zoektocht tegenkomen oplossen.

Groet,
Lupineke en Anna

Anoniem zei

Beetje laat misschien, maar lees dit nu pas. Inderdaad was het vroeger gebruikelijk initialen van achternamen met twee letters af te korten.
Uit mijn eigen familie die in de jaren 1738 tot 1870 molenaars waren en hun initialen achterlieten in balken werd de naam Platteeuw afgekort tot PT dus Jan Platteeuw werd JPT en Levien Platteeuw werd LPT.
Zo heb ik ook al initialen van ene J Risseeuw gezien als JRS.
Dus voor mij overduidelijk hier bij Daniel Hoogstad, DHS
vr groet Jelle de Groote