maandag 11 november 2013

1 recht - 1 averecht

Het overkomt ons ook...... soms duren zaken wat langer voor ze uitvoering krijgen. Maar, we denken dat het is gelukt.


Zoals in het vorige bericht al was te lezen vermoeden wij dat de Bresjese visserstruien een afgeleide zijn van de trui die Daniël Hoogstad aanheeft. In eerste instantie lijkt het of de 'latere' truien (zo noemen we ze voor het gemak maar even) gebreid zijn in een soort boordsteek. Dit geeft echter niet hetzelfde resultaat zoals de trui van deze foto:Na een paar proefjes denken we dat dit ver in de richting komt:


Aan de 'verkeerde' kant ziet dat er zo uit:


Het is natuurlijk maar wat je 'verkeerd 'noemt.
Een variatie in rechte en averechte steken. De banen in tricotsteek zijn over de hele trui gelijk. Daartussen komt een baan gerstekorrel. Hiermee bereik je dat de trui:

  • redelijk snel is te breien
  • minder wol vraagt dan bij kabels
  • tóch warmer is dan een trui in tricotsteek.
Waarom is die trui dan warmer? In de banen gerstekorrel gaat de draad steeds van voor het breiwerk naar achter het breiwerk en weer terug. Dit vraagt meer garen, maar daardoor wordt de trui ook dikker en dus warmer.

De teltekening ziet er dan zo uit:Dan hebben we ook nog een nieuwtje: in samenwerking met Blij dat ik brei en Tikkeltje Zeeuws zakken we af naar onze zuiderburen. Daarover lezen jullie binnenkort meer.....

Geen opmerkingen: