In dit bericht maakten we al een voorzichtige stap richting België. Dit heeft een paar redenen.
Gemeentelijke visserijschool Oostende, rond 1914 (Vermaut - de Zuttere) |
Zo blijkt er bijzonder weinig materiaal te vinden te zijn over de truien van de Zeeuws Vlaamse vissersplaatsen. We weten zeker dat er in Breskens (zie het berichtje hieronder) en in Philippine truien werden gedragen. Helaas hebben we tot nu toe uit Philippine geen foto's waarmee we de Philippiense trui kunnen uitwerken: horizontale banen met (waarschijnlijk) een werkje in die banen.
We weten inmiddels wel dat er ook in Frankrijk visserstruien werden gedragen in rechte en averechte steken. Het lijkt ons daarom onwaarschijnlijk dat er in België niet van dergelijke truien werden gemaakt.
Bovendien: Zeeuws Vlaamse vissers gingen ook nog al eens naar de Belgische kust. Misschien is daar dan meer fotomateriaal voorhanden.
Een maand of wat geleden kregen we een e-mail van Monique uit Wenduine. Zij biedt aan om ons te helpen met de zoektocht in Vlaanderen. Dat is geweldig. Anna en Lupineke weten namelijk niet goed wáár te beginnen. Daarvoor zijn wij te onbekend met de Belgische families, vissersplaatsen en instanties.
Als klap op de vuurpijl heeft Jeanet enkele weken geleden een interview met de coördinator van 'Duurzaam Kustbeheer'. Kathy Belpaeme zet ons op het spoor van VLIZ. In de beeldbank: wetenschatten vinden we aanwijzingen dat er ook in België zelfgebreide visserstruien werden gedragen.
Sorteren visnetten ca. 1909 (Duc-d'Orleans) |
Het aantal foto's met daarop de truien is heel beperkt. Veel vaker vinden we de bekende 'Engelse' of 'geweven' truien zoals op de foto hierboven. Niet alleen vissers dragen deze truien. Dit zijn leden van de bemanning van een expeditieschip wat vastloopt in het ijs in de Kara Zee. Daarnaast vinden we heel veel oliegoed, kielen en kielenjasjes.
Nieuwpoort ca. 1909 (De Zuttere) |
Enkele foto's laten echter een (blijkbaar) handgebreide trui zien: tricotsteek met daarin horizontale banen. Op onderstaande foto heeft de tweede man van rechts waarschijnlijk een Engelse trui aan. De eerste man links draagt een trui met horizontale banen.
Vissers uit Middelkerke, datum niet bekend (Desnerck) |
Nogmaals: wat we tot nu toe in België vinden is nog weinig. Maar de eerste stap is gezet. Blijft nog steeds het vraagstuk van Philippine......
Alle foto's bij dit bericht zijn afkomstig van Wetenschatten.
3 opmerkingen:
Geweldig om de zoektocht nu ook over de grens voort te zetten en helemaal super dat jullie daar hulp bij krijgen.
Het blijft een boeiende zoektocht om te volgen.
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
schitterend! postte dit op mijn facbookpagina
https://www.facebook.com/#!/zeemeermin1
Hallo, naar aanleiding van het starten met lessen over het breien van een breirol uit 1875 (nederlands uiteraard) zijn mijn vriendin An en ik ook geïnteresseerd geraakt in de breigeschiedenis in België, maar in het algemeen, niet enkel visserstruien. Ooit deed ik al eens navraag, samen met mijn overleden man, naar het bestaan van visserstruien op vraag van Jeanet (blij dat ik brei) maar we vonden weinig of niets toen.
Een reactie posten