vrijdag 10 oktober 2014

Grote Oorlog

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat, door de val van Antwerpen, 550.000 Belgen via Zeeuws-Vlaanderen en nog eens 100.000 Belgen via Brabant naar Zeeland vluchten. Veel Belgen trekken in de daaropvolgende tijd door naar andere Nederlandse provincies. In de eerste periode wonen er meer Belgen dan Zeeuwen in Zeeland.

Archief gemeente Roosendaal
Nederlandse militairen helpen Belgische vluchtelingen

In Nederland is de 'Grote Oorlog' niet echt geschiedenis. Toch willen wij er jullie aandacht voor vragen. Veel Belgen die in Zeeland blijven (en niet verder trekken) hebben iets met de visserij te maken.
Vorig jaar is Monique al voor ons op zoek gegaan naar sporen van visserstruien in Vlaanderen. Helaas heeft dat niet tot resultaat geleid. Tóch denken we dat er ook in Vlaanderen truien werden gedragen. Het is bijna niet voor te stellen dat in zowel Nederland als Frankrijk visserstruien voorkomen, maar dat dit fenomeen aan de Vlaamse kust voorbij is gegaan?

VLIZ.be
De Heistse Vloot in Heist

Een deel Vlaamse vissers zet hun werkzaamheden voort vanuit Zierikzee en Brouwershaven. Zij worden de 'Heistse vloot' genoemd. Die vlag denkt niet de hele lading. Behalve uit Heist zijn er bijvoorbeeld ook gezinnen uit Zeebrugge.

Met de aandacht voor de Eerste Wereldoorlog hopen we toch ergens 'iets' te kunnen vinden. Daarom vragen wij nogmaals aandacht voor Belgisch Vlaanderen. Misschien zijn er lezers die thuis nog afbeeldingen hebben liggen uit de periode rondom de Grote Oorlog. Dit kunnen foto's, maar ook prentbriefkaarten of carte de visite van bijvoorbeeld havens en vissersboten zijn.
Hebt u iets dergelijks in uw bezit en mogen wij dat bekijken? Wilt u dan contact met ons opnemen? de e-mailknop zit rechts.

Tot en met 01 november zijn er van dinsdag tot en met zaterdagmiddag ook steeds vrijwilligers op de  tentoonstelling 'Truien bij de Vleet' aanwezig. Op de woensdagen is Stefanie er zelf. Ook via die weg kunt u ons bereiken.

Geen opmerkingen: