zondag 29 maart 2015

Sea Fest: een uitstapje naar Engeland

Na de succesvolle tentoonstelling van de Zeeuwse visserstruien op de Historische Werf in Arnemuiden afgelopen oktober, staat er inmiddels een nieuwe expositie op de agenda.

Dit keer echter niet in ons eigen Zeeland.. maar in Sidmouth, Devon.

Sidmouth (foto Internet)

De truien gaan dus op reis… en ja, wij gaan mee!

In het eerste weekend van mei organiseren Matt Booth en Louise Cole uit het prachtige visserstadje Sidmouth  Sea Fest 2015, een jaarlijks terugkerend visserijfeest. 

Matt en Louise (foto Internet)

Het doel van Sea Fest is de dorpsbewoners bewust te maken van hun visserijverleden en de lokale visserij te promoten. Sidmouth is, net als Arnemuiden, aangesloten bij TourFish, een Europees project waarin zes organisaties uit Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en België deelnemen.Vissersbootjes in de baai bij Sidmouth (foto Internet)

Tot nu toe heeft men steeds aangenomen dat Sidmouth geen eigen visserstruien, of jersey’s, kende. Net als in zoveel Zeeuwse plaatsen was de eerste en vaak enige reactie: “Nee hoor, die hadden wij hier niet!” Het visserijverleden werd niet interessant gevonden en veel informatie hierover dreigde te verdwijnen.
Na een geweldig leuk overleg met Matt en Louise, die een aantal dagen in Zeeland verbleven, hebben zij besloten om  ‘onze’ visserstruien een hoofdrol bieden op het komende Sea Fest.  


Bovendien willen zij dolgraag hun zoektocht naar oud fotomateriaal intensiveren in de hoop ook een ‘eigen’ trui te kunnen reconstrueren!


Inmiddels wordt er druk gespeurd en zijn de bewoners van Sidmouth aangeschreven met de vraag of zij wellicht nog oud fotomateriaal in hun bezit hebben. De eerste berichten zijn hoopgevend! Er blijkt veel meer in schoenendozen en oude sigarenkistjes verborgen te zitten dan in eerste instantie werd gedacht. Zo is Anja inmiddels druk bezig met het ontcijferen van diverse oude foto’s in de hoop er een origineel patroon uit te kunnen destilleren.


De Zeeuwse truien worden in het voetlicht gezet door middel van een modeshow tijdens het Sea Fest weekend en een tentoonstelling van twee weken in Kennaway House.

 Kennaway House (foto Internet)

Het is heel bijzonder om de kennis die wij in de afgelopen jaren opgedaan hebben te mogen delen met deze enthousiaste mensen uit Devon en ze te helpen bij het ontcijferen van hun eigen visserstruien! 

5 opmerkingen:

nelleke markesteijn zei

Wat een leuk vervolg van jullie visserstruien project!! De plaats Sidmouth ziet er ook nog eens heel leuk uit, met strand en baai!! Om over dat schitterende Kennaway huis nog maar niet eens te spreken:-). Nu nog een beetje mooi voorjaarsweer erbij en het wordt een supergaaf uitje!! Wel aardig druk bezig natuurlijk, maar toch ... :-).

Truus zei

Wat geweldig om te horen!
Heel veel plezier en veel succes!!!
groetjes,Truus uit Drenthe

Petra zei

Superleuk zeg...wat komen er door de truien toch veel leuke dingen op jullie pad! Liefs Petra

Rita Janssen zei

Heel leuk dat jullie zelfs tot ginder bekend zijn geraakt met de truien! Ze zijn dan ook echt de moeite waard om te bekijken, ik zag ze al in Arnemuiden. Veel succes gewenst ginder, ook met de zoektocht naar truien, altijd interessant!
Grtjes, rita.

Willy zei

Dat is een leuk uitstapje. Wat fijn dat het visserstruienproject zo in de belangstelling staat en de oversteek naar Engeland maakt. Veel plezier alvast.
Groetjes,