dinsdag 29 september 2015

From Oranjezon to Tasmanië


Vandaag maken we een kleine wereldreis. Dat kan zo maar even ;)
Weer zo’n leuk gevolg van het project met de Zeeuwse Mee-Brei-Deken.Zeeuwse Deken gesponnen, geverfd en gebreid door Riet

Laten we beginnen in ons eigen Zeeland. Bij Oranjezon om precies te zijn.
Daar waren wij afgelopen zaterdag te gast met de Zeeuwse visserstruien.

Oranjezon is een duin- en bosgebied aan de noordkant van Walcheren. Er liggen diverse boerderijen en landhuizen en de natuur is er wonderschoon. Een uitgelezen plek dus om op een zonovergoten zaterdag een Erfgoeddag te houden. 

De Erfgoeddag is verspreid over diverse locaties. Omdat de wei met informatiekramen zich bij het Pompgebouw aan het begin van het waterwingebied bevindt, zien wij helaas niet veel van alle overige activiteiten. Maar dat mag de pret geenszins drukken!

We boffen, deze zaterdag.
Niet alleen met het mooie weer, de goede organisatie en de gezellige sfeer.
Nog veel leuker zijn al die belangstellende bezoekers, die de wei met informatiekramen bezoeken. Hier komen mensen die oprecht belangstelling hebben voor cultureel erfgoed, en… dus ook voor onze zoektocht naar Zeeuwse visserstruien!
Deze bezoekers willen álles weten; willen truien passen én.. ze kopen ons boek!
Niet één, maar vele gaan er over ons toonbankje ;)

Het leuke is dat er ook belangstelling is van ‘niet-Zeeuwen’.
Zo zijn er die aardige meneer en mevrouw uit Apeldoorn… of was het Deventer?
Ze vinden het allemaal super interessant!  Meneer past en koopt een Arnemuidse slangentrui en mevrouw wil ook graag meteen het boek er bij. Dus, als je iemand uit díe omgeving in de Arnemuidse slangentrui ziet lopen..? Dan is het vast deze meneer!


Nog leuker wordt het als we dames treffen, die de Zeeuwse Mee-Brei-Deken aan het breien zijn. Ervaringen worden uitgewisseld en passanten, die de deken nog niet kennen, worden enthousiast gemaakt.
                                                                                       
Over de deken gesproken…
Nu gaat onze reis even een stuk verder, helemaal naar de andere kant van de wereld.
Naar Tasmanië om precies te zijn. Want ook in het verre Tasmanië wordt onze deken gebreid.
We kregen bericht van Lida en Fanny Beerepoot. Zij wonen op het meest zuidelijke eiland van Australië en zijn dáár, zo ongelofelijk ver weg, begonnen met breien aan de Zeeuwse deken.
En… hoe bijzonder is dat!

De eerste blokken zijn inmiddels gebreid en dit is op foto vastgelegd om met ons te delen. De dames vinden het geweldig leuk om mee te doen. Nederlandse roots blijken voor veel emigranten belangrijk. Kijk eens naar de prachtige geborduurde afbeelding aan de muur van ons eigen kikkerlandje!

We sturen bij deze een lieve breigroet naar Lida en Fanny aan de andere kant van de wereld en wensen hen héél veel breiplezier toe!

1 opmerking:

Rita Janssen zei

Wat een fijne dag en zo leuk om te lezen dat het boek alsmaar meer bekend raakt en verspreid wordt! Ook de meebreideken, mijne is helaas nog steeds niet af (nu blok 15 klaar), blijft succes boeken.
Grtjes, rita.