vrijdag 27 mei 2016

100% Zeeuws

We beloofden het al, we hebben een nieuwtje. Het heeft alleen wat langer geduurd dan we hadden verwacht.

Ruim een maand geleden waren we bij Wolboerderij Blij Bezuiden in Koewacht voor een boekpresentatie. Daarover schreven we hier. Voor de presentatie begon hebben we met Janny staan brainstormen. Janny heeft namelijk de wol van haar merinoschapen laten spinnen.

Wij hadden bedacht; wat zou er nu mooier zijn dan een Zeeuwse vissersmuts? Inderdaad: een 100% Zeeuwse streekmuts. Janny zag dit helemaal zitten en wil graag met ons meewerken en meedenken.

Het wachten op het merinogaren duurde lang. Niet alleen voor ons gevoel, het was écht zo. Tot twee keer toe werd de aflevering vertraagd. Maar, afgelopen maandag was het zo ver. De post kwam met een heel groot pakket.

Wij mochten als eersten het merinogaren aaien, besnuffelen en er mee breien.
En nu kunnen we zeggen: hoera!! De eerste 100% Zeeuwse vissersmuts is van onze hand gerold.

Waarom is die muts nu zo Zeeuws?

  1. De schapen zijn geboren, opgegroeid en hun vacht is geschoren in Koewacht
  2. De mutsen hebben een authentiek Zeeuws patroon
  3. De mutsen zijn handgebreid in Zeeland


Voorlopig komen de mutsen in een kleine oplage beschikbaar. Er is geen grote hoeveelheid garen en handbreien duurt nu eenmaal langer dan het breien met een fabrieksmachine. Maar: als je er één hebt, dan heb je ook wat. De muts kan in de wasmachine op een wolwas-programma bij 20 C, met een goed wolwasmiddel.

Voor een rapport over het garen kun je hier kijken.We hebben het plan mutsen aan te bieden in rood, roomwit en blauw. Het prototype is op 04 juni tussen 10 en 17 uur te bewonderen / bevoelen / passen op de Havendag in Tholen. De standaardmaat is hoofdomtrek 55 - 58. Voor een kleine meerprijs zijn ook de maten 59 - 62 én een langer model beschikbaar. De mutsen zijn op dit moment nog niet online of via e-mail te bestellen.

Wij staan daar met een kraam met de Stichting Zeeuwse Visserstruien. Er zijn boeken te koop, je kunt verschillende patronen van truien én het patroon van de Zeeuwse deken bij ons bestellen (alleen ter plaatse, niet via e-mail), er zijn kant-en-klare Zeeuwse vissersmutsen en visserstruien te koop en de 100% Zeeuwse streekmuts is er te bestellen.
Het complete programma van de havendag vind je hier.

Ben je 's middags onderweg naar Arnemuiden voor het brei- en haakfestival? Vertrek dan 's morgens wat eerder en sla vanaf de A4/A58 bij Bergen op Zoom even af naar Tholen. Dit kost ongeveer 10 minuten extra. Na een bezoek aan de Thoolse haven kun je je weg vervolgen via de Oesterdam en maak je één van de mooiste ritten die je in Zeeland kunt maken. 
1 opmerking:

Truus zei

Wat een geweldig idee en hopelijk komen er meer Zeeuwse schapen bij en brei-sterren zodat jullie aan de vraag kunnen voldoen.
Heel veel plezier 4 juni
Goed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe