maandag 6 juni 2016

Havendag Tholen 2016 en het succes van de vissersmutsen

In de vorige post hebben jullie al kunnen lezen dat we met een nieuw project bezig zijn. Wij gaan de komende tijd enthousiast aan de slag met het breien en verkopen van Zeeuwse vissersmutsen.Jazeker, natúúrlijk blijven we ook gewoon onderzoek doen naar nieuwe Zeeuwse visserstruien. Ons onderzoek gaat zeker onverminderd door. Al is het tempo, waarmee nieuwe vondsten boven water komen, het afgelopen jaar wel duidelijk wat trager geworden.


Maar goed, vissersmutsen. Er waren al eerder Zeeuwse vissersmutsen ontworpen. 
Deze hebben het motief van de Arnemuidse slangen. 


Deze muts heeft bijvoorbeeld een wat langer model, een zogenaamde ‘beanie’. Vooral bij de jeugd een toppertje!

Anja bedenkt dat juíst mannen uit de scheep-, vissers- en zeilvaart graag kort gebreide mutsjes dragen. En wat is er dan leuker om deze speciaal te ontwerpen met originele Zeeuwse motieven! Twee ontwerpen rollen er van haar pennen. Deze worden bij Atelier Jaffari als breipakketje verkocht.

Anja ontwerpt nog een muts en we besluiten deze drie mutsjes - tijdens het wachten op de originele Zeeuwse merinowol uit Koewacht - met ‘wol uit de winkel’ opnieuw te breien, zodat ze als proefmodellen dienst kunnen doen. Want… slaan deze mutsjes wel aan? Is er wel publiek voor?

Met deze vragen in ons hoofd melden we ons aan voor de Havendag in Tholen, afgelopen 4 juni 2016. We huren een kraam en vertrekken voor dag en dauw door het mistige Zeeland met een auto vol spullen naar het gezellige haventerrein, waar op deze zaterdag een groot spektakel georganiseerd is in het kader van de festiviteiten rond ‘Tholen 650 jaar’
Het is nog stilletjes als we aankomen. In de mistige haven zijn enkel de kraamhouders bezig met het inrichten van hun kraampjes. We laden uit, zorgen dat ons kraampje tiptop in orde is, maken kennis met onze buurman en wachten vervolgens op wat er (hopelijk) komen gaat!
Tot onze grote verrassing blijken twee dingen een ‘hit’: inderdaad… allereerst de vissersmutsjes!
Een verrassend aantal mutsjes vertrekt in rap tempo naar nieuwe eigenaars. Eén meneer kijkt er eens naar, past een mutsje, mompelt “dat het nog geen winter is” en legt het mutsje weer terug.
We kijken elkaar grijnzend aan: die komt terug! En jawel, binnen vijf minuten is de man er weer en neemt het mutsje toch maar mee, haha!

We genieten van de heren die komen passen en kopen! Een drietal mochten we fotograferen. Deze foto’s willen we jullie beslist niet onthouden, want… zeg nou zelf? Dit zijn toch de meest geschikte en stoere modellen waarvan je maar kunt dromen?
Wat ontzettend leuk is dit!
Maar er blijkt nog een onverwachte hit te zijn. Die zagen we níet aankomen..!


We lieten een afbeelding van de haven van Tholen uit ca 1915 op groot formaat afdrukken. Om de kraam wat aan te kleden en bezoekers te kunnen laten zien waarnaar wij op zoek zijn.
En tjonge, wat is er veel belangstelling voor deze foto! We krijgen hoopjes reacties. Over de mannen en jongens die hier staan afgebeeld. Mensen herkennen familieleden, denken te weten wie enkele onbekenden zijn en vertellen spontaan verhalen over hun groot-en overgrootouders.

En, er blijkt zelfs nog veel meer te vertellen over deze foto! Maar daarover een andere keer meer.

Onze volgende stap is het verven van de Zeeuwse merinowol. Deze wordt naturel geleverd. Wij verven de wol in de traditionele kleuren donkerblauw en rood. Want… dat er vraag naar deze mutsjes is, staat nu wel vast J!

2 opmerkingen:

Truus zei

Wat geweldig allemaal en wat zullen jullie moe geweest zijn na al die verhalen en het enthousiasme voor de mutsen!!!
Hier zaten we zaterdag te puffen van de hitte en jullie hebben vesten aan--raar kikkerlandje hebben we toch...
Heel veel succes en ik vind het zo leuk voor jullie!
Nu de andere verhalen nog...leuk!
groetjes,Truus uit Drenthe

Petra zei

Ja..ze zijn ook echt zo leuk! Mooi 'koppen' die mannen! ;)