woensdag 21 november 2012

Gladys

Het lijkt wel of de Britten beter op hun erfgoed passen dan de Nederlanders. Grote en kleine projecten om de herinnering over te brengen zijn aan de westkant van de Noordzee heel gewoon. Een voorbeeld hiervan is het Moray Firth gansey project. Kijk beslist eens op de website.

Na de Tweede Wereldoorlog verandert het straatbeeld snel. Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw, zowel ten oosten als ten westen van de Noordzee.
Mogelijk is er daardoor niet veel interesse in zaken die als 'gewoon' worden beschouwd. Zeker niet in zaken als 'werkkleding'.


Iemand die daar wel oog voor heeft is de godmother van de gansey: Gladys Thompson. Zij reist begin jaren '50 van de vorige eeuw langs de oostkust van Groot-Brittannië om de visserstruien, of ganseys zoals ze in het Engels heten, te beschrijven.

De truien worden gebreid volgens overlevering. Er zijn geen geschreven patronen van. Gladys wil de ganseys in kaart brengen voor ze uit het straatbeeld zijn verdwenen.


Recht en averecht zijn de gebruikte steken. Daarmee is het mogelijk om verschillende patronen te maken. Veel patronen zijn gebaseerd op het dagelijkse leven van de vissers en het weer. Zomerganseys worden gebreid in een 3 of 4 ply garen, de winterganseys in een 5 ply.
Van oorsprong zijn de ganseys die gedragen worden door zeevaarders (vissers, zeevarenden bij de koopvaardij of de marin) blauw. Zomerganseys zijn ook wel eens grijs of lichtbruin.
Ook de 'sunday best', een gansey die uitsluitend op zon- en feestdagen wordt gedragen, heeft nog wel eens een andere kleur dan blauw.

Gladys schrijft een boek over deze truien: Patterns for guernseys, jerseys and arans. Het is nog steeds te koop. ISBN: 978-0-486-22703-0.


Geen opmerkingen: