maandag 12 november 2012

Hoe het begon

Eind jaren '60 van de vorige eeuw spelen twee meisjes samen buiten. Eén van de twee meisjes verhuist en het contact gaat verloren.

In 2012 wordt er volop geblogd. Door een verkeerd gestuurde e-mail vinden de meisjes elkaar terug. Er blijken heel wat paralellen in hun leven. Zo zijn beide meisjes zeer geïntereseerd in textiele werkvormen.
Anna heeft in de jaren '80 het boekje van Henriëtte van der Klift - Tellegen: 'Nederlandse visserstruien' gekocht. Lupineke tikt hetzelfde boekje zo'n 25 jaar later op een rommelmarkt op de kop. Inmiddels is de uitgave een collectors item aan het worden. Ook via internet is het bijna niet meer (tweedehands) verkrijgbaar.


Helaas staan er alleen twee Arnemuidse visserstruien in het boekje van Henriëtte. Er wordt geen enkele andere visserstrui uit de Zeeuwse delta genoemd. Lupineke en Anna kunnen zich niet voorstellen dat er in Zeeland verder niet van dergelijke truien werden gedragen.

Een eerste zoektocht in digitale beeldbanken levert inderdaad een heel ander beeld op. Ook de Zeeuwse vissers droegen zelfgebreide truien. Dat is de start voor de zoektocht naar visserstruien uit de Zeeuwse delta.
Die tocht voert al snel naar de plaats waar de truien zijn geboren: de Britse oostkust.

Foto: Sheringham Preservation Society
 
Nieuwsgierig geworden? Komt dan regelmatig even langs op dit blog. We gaan proberen regelmatig wat te posten.

Voor alle mensen die het boekje 'Nederlandse visserstruien' niet meer hebben kunnen kopen: Heb even geduld.
Het is de bedoeling dat er in september 2013 een nieuwe (andere) uitgave komt met Nederlandse visserstruien. Helaas weten wij nu al dat ook in dit boek de Zeeuwse delta onderbelicht blijft.

Voor nieuws over de Zeeuwen moet je daarom hier zijn ;-)

Geen opmerkingen: