woensdag 28 november 2012

Nog een boek

In Nederland is het aanbod aan boeken over visserstruien heel gering. Ruim 25 jaar geleden kwam het boekje 'Nederlandse visserstruien' uit. Daar is het bij gebleven. Een nieuwe, geheel herziene uitgave, wordt verwacht in september of oktober 2013.


Voor breisters die daar niet op willen wachten is er echter een Engelstalig boek beschikbaar van Alice Starmore. Geboren in Stornoway ziet zij de ganseys dagelijks voorbij komen. Alice is ontwerper van beroep. In het boek 'Fishermen's sweaters' beschrijft zij niet alleen verschillende motieven, maar ook verschillende technieken.

De breitechnieken worden niet heel erg uitgebreid besproken. Voor de ervaren breister zal dit echter geen enkel probleem zijn. Iedereen die een sok kan breien met grote én kleine hiel kan de truien uit dit boek maken.

In het boek maakt Alice een denkbeeldige reis. Van Schotland gaat zij naar Engeland, Ierland, Noorwegen, de Farøer, Finland, Bretagne en dan naar de 'nieuwe wereld'.
Daardoor komen er veel verschillende technieken aan bod: patronen in recht en averecht, inbreien, kabels en combinaties van deze technieken.Verwacht in dit boek geen uitgebreide beschrijving over de geschiedenis van de gansey. Die staat er niet in. Op één pagina wordt heel summier de historie besproken. Als je snel aan de slag wil, of gewoon voor de verzameling, dan is dit boek een aanrader.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Via Lupineke's blog kwam ik hier terecht.
Fijn,dat er weer aandacht aan deze folklore en erfenis van Nederland aandacht geschonken wordt.
Het boek dat je hier noemt,waar kan ik dat bestellen?
Het nederlandse boek van de visserstruien heb ik toen ook gekocht.
Kun je je al inschrijven op het nieuwe boek,want dat wil ik ook graag hebben.
succes met jullie zoektocht.
groetjes,Truus uit Drenthe
ps Heb me aangemeld voor volgen via email.

Zeeuwse Visserstruien zei

Dag Truus, Wat leuk dat je ook enthousiast bent. Het boek van Alice is onder andere te bestellen bij Bol en bij Amazon.

Wanneer je kunt inschrijven voor het Nederlandse boek weet ik niet. Zodra we meer weten zullen we het op dit blog publiceren.

Fijn weekeinde, Anna