zondag 2 december 2012

Het project “Zeeuwse visserstruien”


In vroeger tijden, toen de Zeeuwse eilanden nog niet door bruggen, tunnels en stormvloedkering met elkaar verbonden waren, was elk eiland een eigen, onafhankelijk levend geheel en kon het contact met de andere eilanden alleen maar plaatsvinden door middel van veerdiensten. Vele plaatsen en namen getuigen hier nog van..


Voor de bewoners van die eilanden was het dan ook een hele onderneming om een reis naar een ander eiland, laat staan het ‘vasteland’ te maken! Het werd zeker wel gedaan, maar vergde veel tijd en redelijk afzien! Het zal dan ook geen verwondering wekken dat de leefwijze en cultuur op de Zeeuwse eilanden jarenlang hetzelfde is gebleven, weinig beïnvloed door invloeden van buitenaf!

Uiteraard had elk eiland ook zijn eigen visserdorp(en). De vissers leefden van voornamelijk de haring- en garnalenvangst, maar ook van de kweek van oesters en mosselen. In tegenstelling tot de eilandbewoners kwamen de vissermannen wel regelmatig in contact kwamen  met de ‘grote wijde wereld’! 


De bekendste Zeeuwse vissersplaatsen waren: Arnemuiden, Yerseke, Tholen, Breskens, Philippine, Cadzand, Veere, Brouwershaven, Graauw en Vlissingen. Nog steeds hebben een aantal van deze plaatsen een eigen vissersvloot. 


Maar, hadden de vissers uit deze plaatsjes ook een eigen visserstrui? Dat is de vraag, die wij onszelf stellen.
Over Arnemuiden hoeft niet getwijfeld te worden, de Arnemuidse visserstrui  staat, mede dankzij Jeanet Jaffari uit Arnemuiden,  momenteel weer volop in de belangstelling. Het visserstruienproject dat in dit dorp uitgevoerd werd, resulteerde niet alleen in de herwaardering voor de visserstrui met het specifieke patroon uit Arnemuiden, maar, naar ik heb vernomen, zal hij zelfs binnenkort bij Jeanet ook ‘gewoon’ te koop zijn! Al filosoferend vroegen we ons af, hoe het zat met de overige vissersdorpen in Zeeland.. Hadden díe dan geen eigen truien in het verleden?

En zo ja… wat voor visserstruien droegen de vissers uit Breskens dan? Of uit Yerseke?
Waren daar überhaupt wel eigen truien, of droeg met gebreide truien met patronen die afgeleid waren van andere vissersdorpen?
We besluiten op onderzoek uit te gaan en dopen ons project: “Het Zeeuwse visserstruien-project”! 

Anna heeft inmiddels ontzettend veel werk verzet en via diverse bronnen een groot aantal oude foto’s opgesnord, waarop vissers te zien zijn met gebreide visserstruien aan. Probleem waar we tegenaan lopen is dat de kwaliteit van de foto’s vaak dermate slecht is, dat het moeilijk te zien is welk patroon de truien hebben…

Ook heeft er een interview gestaan in de Thoolse Eendrachtsbode, waarin Anna een oproepje heeft gedaan naar oude truien en foto’s van vissers met een gebreide trui aan. 
Er zijn diverse reacties gekomen, waardoor nu duidelijk is geworden dat ook Tholen een ‘eigen’ visserstrui had. Er is er zelfs eentje boven water gekomen via De Meesstoof. 

Ook landelijk blijkt er een herwaardering te zijn voor de visserstrui, want ook Berthi plaatste een post waarin een oproep gedaan wordt naar meer info over deze specifieke gebreide trui en met zijn unieke patronen, om dat er een nieuw boek over de visserstruien in de maak is...Dit is het 'oude' boek uit 1983, waar al een groot aantal Nederlandse vissertruien staan vermeld.


En…  terwijl je zo bezig bent met dit alles, kom je er vanzelf achter, dat het gebruik van de specifieke patronen per vissersdorp helemaal niet zo strikt afgebakend was als wij nu denken..
Vissers waren buitengewoon mobiel, en hadden veel contacten met vissers uit andere dorpen, zelfs heel erg veel met Engeland en de Shetlands. Vissers trouwden ook in, in andere dorpen..
En wat te denken van de vissersvrouwen, die de truien breiden? Ook zij wilden met de mode meegaan, als ze iets zagen wat ze leuk of bijzonder vonden, dan breiden ze dat ook voor hun eigen man! Kortom: we komen allerlei interessants tegen, waarbij steeds meer duidelijk wordt hoeveel we nog niet weten!! 

Mochten er mensen zijn, die meer informatie hebben over gebreide visserstruien uit de Zeeuwse  vissersdorpen van toen, dan horen we dat graag!

Mailadres voor dit project is:2 opmerkingen:

Jeanet zei

Wat een super geweldig initiatief!! Aan Lupineke heb ik een stukje sajet meegegeven wat uit ons museum komt (kwaliteit "prik!"). Wij wachten met smart tot onze truien binnenkomen!

Hartelijke groet,
Jeanet

Anoniem zei

in 1983 heb ik dmv het boekje over de visserstruien de arnemuider trui gebreid. mijn vriendin draagt hem nog steeds! 30 jaar oud en wel van wibra wol!
gezina