woensdag 27 maart 2013

Afvaller: Sint Philipsland

Afgelopen zaterdag toog Anna naar de open dag van de heemkundekring 'Stad en Lande van Tholen'. Deze kring is in het rijke bezit van zo'n 16.000 foto's. Je zou toch verwachten dat hier een foto aanwezig moet zijn van dé trui met het gaatjeshart.

Aan het werk met een slagrieve.
Archief Heemkundekring Stad en Lande van Tholen
Helaas, pindakaas. Kees Fase van de kring leent zijn laptop uit zodat Anna snel digitaal de afbeeldingen kan bekijken. Er zitten hele mooie bij (dat komt nog), maar dé trui zit er weer niet tussen.

Op de vraag hoe het dan zit met de vissersvloot van Sint Philipsland (Anna was er toch) komt het Register van Zeeuwse schepen 1911-1947 op tafel. Wat een schat aan informatie......
Over de vloot van Sint Philipsland kunnen we kort zijn. In de hele periode van 36 jaar worden er 8 schepen geregistreerd. Alle schepen zijn vervolgens uit de visserij verdwenen. Lupineke en Anna houden het er dan ook op dat we hier geen visserstruien zullen vinden. Mocht het toch anders zijn, dan komen we er uiteraard op terug.

Archief Heemkundekring Stad en Lande van Tholen

Een andere verrassing is dat de Zeeuwse vloot veel groter was dan we steeds dachten. Niet alleen de plaatsen uit Zeeland vallen namelijk onder de Zeeuwse vloot, maar ook plaatsen als Bergen op Zoom, Willemstad, Goedereede en Ouddorp. Hoewel we daarmee een paar al bekende truien in de schoot krijgen geworpen, vergroot dit het onderzoeksgebied aanzienlijk.
Lupineke en Anna beraden zich er nog over wat te doen. Daarover op een ander tijdstip meer.In het register zien we dat schepen van de één naar de ander gingen. Dat schepen werden omgevlagd als een familie verhuisde en dat schepen van Marken naar Vlissingen en vervolgens weer naar IJmuiden gaan. Er komen en gaan in het Zeeuwse zelfs schepen van Engeland. Bedenk daarbij dat het register door de gemeentes moest worden bijgehouden en dat die vaak geen controle uitoefenden. Soms was een schip al weer vier keer verkocht voordat het opnieuw werd opgenomen in het register.
Maar, het geeft ook aan dat de contacten tussen plaatsen onderling vele malen groter was dan in de jaren 1980 steeds werd aangenomen.

Getuige hiervan is deze foto:

Op de achtegrond de ARM 44
Archief Heemkundekring Stad en Lande van Tholen

De foto is gemaakt op de werf van Roukema in Tholen. Tholen blijkt naast de werf Van Duivendijk nóg een werf te hebben gehad. Op deze werf waren vooral Arnemuidse vissers klant vertelt Frans Bout, een oude Thoolse visser. Waarom dat zo was kan hij zich niet herinneren: 'Tja, dat weet ik niet. Je zou toch zeggen: ze hadden hun eigen werf bij Meerman.'
Hij herinnert zich wel dat de werf in de winter van 1939-1940 afbrandde en nooit meer is opgebouwd.

We vinden ook de VLI 15 van Jacob Schroevers. In 1913 schaft hij zich een ander schip aan. We zien ook dat niet alle zoons meevaren bij pa. Er staan vier bemanningsleden gemeld in het register en geen vijf (of zes).

Daarmee zijn we weer terug in Vlissingen. Volgende week komt het volgende telpatroon: Vlissingen. Hier is wel iets bijzonders mee aan de hand. Daarover vertellen we jullie dan meer.


Geen opmerkingen: