donderdag 21 maart 2013

Tantalus en de macht van het geschreven woord

Kennen jullie dat gevoel? Je bent een legpuzzel aan het maken van, zeg, 2500 stukjes. Net als je besloten hebt dat het voor vandaag genoeg is geweest vindt je nog een passend stukje....... Of: je legpuzzel is bijna af. Er blijkt echter in het midden van de afbeelding één stukje te missen.

Dit gevoel hebben we op dit moment een beetje bij het raadsel van het hart van Tholen. We hebben een heleboel stukjes gevonden: alle hoekjes zijn gevonden en de rand is compleet. Helaas, in het midden ontbreekt er nog een stukje.

Afbeelding: Mythweb
Maar, wat heeft Tantalus hier mee te maken? Tantalus is een koning uit de Griekse mythologie. Hij heeft zich vreselijk misdragen en wordt daarom door de Griekse goden op een gruwelijke wijze gestraft. Hij wordt door hen naar de onderwereld gestuurd. Daar staat hij  tot aan zijn nek in een poel met water. Als hij bukt om wat te drinken stroomt het water weg, zodat hij er net niet bij kan. Als hij naar de fruitbomen reikt om wat te plukken waait de wind alle takken buiten zijn bereik.

Gelukkig is het met Lupineke en Anna niet zo erg gesteld. Echter, steeds als we denken: 'nu hebben we het raadsel opgelost', duikt er een nieuwe vraag op of krijgt het verhaal een andere wending. En dat doet ons denken aan Tantalus.


Waar we op dit moment steeds tegen aanlopen is de macht van het geschreven woord. Of anders: wat al eens is opgeschreven is waar. In de jaren 1980 is er in De Meestoof een wisseltentoonstelling over de visserij geweest. Als leidraad voor de kleding is daarbij het boekje van Henriëtte van der Klift gebruikt. We weten nu dat dit boekje voor Zeeland onvolledig is en een aantal fouten bevat.
Destijds is alles wat er in dit boekje is geschreven voor 'waar' aangenomen. Daardoor zijn verhalen een eigen leven gaan lijden en is het nu heel moeilijk om het goede verhaal er uit te halen.

We denken toch binnenkort meer te weten. Wij hopen niet dat dat dan zal voelen als een pyrrusoverwinning :-(.

2 opmerkingen:

nelleke markesteijn zei

Ja dat kan een -kwelling zijn, als het net steeds wegglipt. Ik weet zeker dat jullie doorgaan tot het compleet is. Om in pyrrusstijl te blijven: hopelijk verliezen jullie niet zoveel steken dat het hart niet meer meetelt. ;-D.
Groetjes, Nelleke

Betsy zei

Dit maakt jullie zoektocht wel spannend :)
Maar ik kan me voorstellen dat je het soms niet echt kunt waarderen als je denkt dat je het hebt en er komt ineens weer wat anders opduiken.
Stug doorgaan met de zoektocht. Het is boeiend om het via de blog te volgen.

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn