dinsdag 12 mei 2015

Meebreimiddag Zeeuwse Deken in Arnemuiden en update boek Truien bij de Vleet

Er zijn zo veel dingen die tegelijk 'lopen' dat we de zaken nog graag een keer op een rij zetten:


Aanstaande zaterdag, 16 mei, is de Zeeuwse Mee Brei Deken-middag van 13.00 tot 16.00 uur. We hebben al heel wat aanmeldingen binnen, maar hoe meer zielen hoe meer vreugd. Aanmelden kan nog steeds via e-mail en zo maar binnen lopen mag natuurlijk ook.
Het adres: Atelier Jaffari, Markt 1 in Arnemuiden.

Op deze zaterdag viert de Stichting Behoud Hoogaars haar jubileum en wordt hun laatst gerestaureerde schip te water gelaten. Verder is Museum Arnemuiden 's middags geopend. Zij hebben twee authentieke, handgebreide visserstruien in hun collectie,

Het patroon van de Zeeuwse Meebrei Deken is nog tot 01 juli via Tikkeltje Zeeuws te koop. Daarna is het patroon alleen nog via Ravelry verkrijgbaar.

Verder raakt het boek over Zeeuwse visserstruien:


in een vergevorderd stadium. We verwachten het boek half juni van de drukker te ontvangen. Inmiddels is de tekst voor de achterflap geschreven door onze redacteur Paul Vader. Die tekst willen we graag met jullie delen:

Had elke vissersplaats in Zeeland in het verleden zijn eigen specifieke trui, zoals in de rest van Nederland? En waarom zijn er dan maar een paar patronen bekend, terwijl er tientallen vissersplaatsen zijn geweest? Klopt het verhaal dat verdronken vissers geïdentificeerd konden worden aan hun trui? De schrijfsters van het boek Truien bij de vleet besluiten deze vragen tot op de bodem uit te zoeken.

Het verhaal begint met een ontmoeting aan de keukentafel van een buurvrouw. Dit levert meteen de eerste originele visserstrui op. De zoektocht die hierop volgt, voert langs alle (voormalige) vissersplaatsen van Zeeland, met uitstapjes naar Schotland en Engeland. Krakende trappen leiden naar snikhete zolders van de vele streekmusea die worden bezocht. Vitrines worden opengeschroefd en de opgediepte foto’s van vissers in hun truien worden minutieus met een loep onderzocht. Als het patroon van de trui zich niet meteen prijsgeeft, breien de onderzoeksters net zolang tot ze het hebben ontrafeld. Ze duiken in de geschiedenis van de vissersfamilies en spreken met de mannen en vrouwen die de tijd van dit handgebreide werkgoed nog hebben meegemaakt.

Dit boek geeft een beschrijving van de zoektocht, afgewisseld met informatie over de Zeeuwse visserij in de jaren 1880 tot 1955. Het vaak harde bestaan van de vissers en hun families wordt letterlijk hoorbaar in de citaten van de ooggetuigen. Het resultaat van dit meerjarige onderzoek zijn vijfentwintig truien die met behulp van de patroonbeschrijvingen aan het eind van het boek nagebreid kunnen worden.


Want naast een zoektocht naar dit bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed, is dit ook nog ‘gewoon’ een breiboek, waarmee de breister, van beginnend tot ervaren, deze prachtige patronen weer tot leven kan wekken.

8 opmerkingen:

Balsemien zei

Ik kijk uit naar het boek en word alleen maar nieuwsgieriger nu ik deze tekst lees! Wat een ontzettende leuke 'klus'
dit hele project...

De Breimeisjes zei

Een leuk en interessant project en ik ben ook met veel plezier de mee-brei-deken aan het breien!
Groetjes,
Akkelien
debreimeisjes.blogspot.nl

Rita Janssen zei

Aan de mee-brei-deken ben ik ook bezig, momenteel blok 9, heel leuk om te doen. En de tekst van Paul klinkt al veelbelovend wat het boek betreft, we kijken ernaar uit! Zaterdag zal ik er helaas niet bij zijn denk ik, 't is nogal ver vanuit België.
Grtjes, rita.

Mirjam zei

Ik vind de deken heerlijk om te maken, heb dus helemaal geen spijt hiervan. Ook al loop ik een behoorlijk aantal blokken achter, hij zal zeker een keer afkomen..
En dan het boek. Ik kijk er enorm naar uit... super...
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Truus zei

Weer een stap dichterbij het einde van dit proces.Nog even--nou ja even--en ik heb het boek in handen.Kan bijna niet meer wachten...
Veel succes met de laatste loodjes!
groetjes,Truus uit Drenthe

Riagom zei

Mooi geschreven en nu word ik wel heel nieuwsgierig en kan bijna niet wachten tot hij op de deurmat ligt!

Ann Sophia zei

Nog meer Zeeuws! Ben benieuwd! Ben nu ook heel erg nieuwsgierig....

Unknown zei

Nog bedankt voor de leerzame avond in KOEWACHT...
Resten te over en een aanvullend idee verder ...
Eens kijken ,die deken ...mijn OOG viel er METEEN OP