donderdag 25 november 2021

Er was eens 1: Michiel

De afgelopen jaren - inmiddels al bijna tien! - schreven we over allerlei wat te maken heeft met onze zoektocht naar Zeeuwse visserstruien. We maakten jullie deelgenoot van successen, maar ook van 'zeperds' - als zaken toch anders waren dan we in eerste instantie dachten.
Soms liep een spoor dood, konden we niet verder en bleken de door ons uitgezette lijntjes niets te vangen.


Zo ook in 2014/ 2015, in de tijd dat we druk waren met de uitgave van het boek over Zeeuwse visserstruien: Truien bij de vleet. Bij het schrijven stuiten we al op vragen rondom verschillende truien op Schouwen en Duiveland. We vermoeden dat er een eerdere connectie moet zijn met Engeland (van vóór 1850) dan we nu weten, maar kunnen geen bewijs vinden om dat te be- of ontkrachten.

Lene Holme Samsøe en Liv Sandvik Jakobsen
Bron: Kofteboken.no

In dezelfde periode krijgt Anja een boek van Noorse vrienden. Zij weten waar wij mee bezig zijn en bedenken dat het Noorse 'Kofteboken' in dit licht een leuk cadeau is. Het boek gaat over de zoektocht naar de bekende Noorse truien en vesten en of elke plaats (of dal) zijn eigen trui heeft. Waar hebben we dat meer gehoord???

Het boek is op dat moment alleen in Noorwegen verkrijgbaar. Voor zover wij weten is het ook niet vertaald uit het Noors.

Bij het lezen van het boek stuiten we op de term 'silkenattrøje', direct vertaald betekent het: zijden nachttrui. De Noorse kofte én een heleboel andere truien zouden verwant zijn aan deze truien. Maar wat voor truien waren dat dan en door wie werden ze waar en wanneer gedragen?
Er staat in het boek alleen dat dergelijke truien in de 17e eeuw al volop in de mode waren.
Wij filosoferen er wat op los, Whatsapp is wat dat betreft geduldig. Maar als Anja roept: "Misschien heeft Michiel de Ruijter al wel een visserstrui gedragen" is de reactie van Stefanie en Jeanet toch wat voorzichtig (laten we het zo maar noemen).

Wij waagden een gokje en e-mailden naar de schrijfsters van het boek, maar helaas kregen we daar nooit een reactie op. We bergen daarom de gedachte aan Michiel en de nachttruien op in een laatje in ons achterhoofd en denken er verder niet meer aan.

Van: Arne en Carlos

Tot twee weken geleden: Op een verregende namiddag vinden we geheel bij toeval een serie die in de zomer van 2021 werd gemaakt door Arne en Carlos over de streekdracht van Setesdal in Noorwegen. In de állereerste aflevering noemen zij de 'sweater-detective' Annemor Sundbø. En dan gaan bij ons alle laatjes met Michiel de Ruijter en zijn eventuele trui weer open...

Wordt vervolgd...

Dan nog even dit:

In deze serie verhalen vertellen wij opnieuw over onze zoektocht naar de herkomst van Zeeuwse visserstruien. We hebben op dit moment nog geen idee waar we zullen eindigen, wordt het een succes of is het een zeperd?
Soms zullen we verwijzen naar eerder verschenen berichtjes op dit blog, soms naar het boek 'Truien bij de vleet'. 
Al tijdens het drukken van het boek 'Truien bij de vleet' vonden we nóg vier Zeeuwse visserstruien en in 2019 een vijfde. Wij vinden echter dat we te weinig nieuw materiaal hebben om opnieuw een uitgave alleen over Zeeuwse visserstruien te maken. Mogelijk komen de truien wel in een andere toekomstige uitgave. 
Er komt definitief ook geen nieuwe papieren druk van het boek 'Truien bij de vleet'. Het is nog wel als e-boek te koop in onze webshop.


Geen opmerkingen: