zaterdag 27 februari 2016

Speciale deken voor het Hospice

Het tweede verhaal over een speciale Zeeuwse deken speelt zich af in Middelburg.
In het Museumcafe van het Zeeuws Museum ontstond in februari 2015 het initiatief om onder de deskundige leiding van Jolanda Geerse en Tineke Sluijter een aantal Zeeuwse dekens te gaan breien voor een goed doel. 

“In het Zeeuws Museum was de tentoonstelling Handwerk geopend. In deze tentoonstelling worden de diverse handwerktechnieken, die gebruikt worden bij het maken van de Zeeuwse streekdracht, uitgelicht en naar de huidige tijd vertaald. De dames van het Museumcafé, Jolanda Geerse en Tineke Sluijter, zijn zelf ook fervent handwerksters. Zij namen het initiatief voor het starten van een Handwerkcafe.

Ze hadden ook van het Mee-Brei-Deken-Project gehoord en na wat brainstorming besloten zij een vaste breimiddag op woensdagmiddag te organiseren. Er werd besloten het patroon te bestellen en de nodige materialen aan te schaffen. De materialen werden gesponsord door het Zeeuws Museumcafé en Atelier Jaffari.


Het werd een echt "mee-brei-project": elke woensdagmiddag kon iedereen gewoon gezellig aanschuiven en lekker meebreien. Er hebben met regelmaat ongeveer 14 dames tussen de 40 en 92 jaar oud mee gebreid, maar soms ook hebben museumbezoekers de kans gegrepen om weer eens een paar steken te breien.

Onze trouwste mee-breister en rots in de branding was Martina Vos, nog altijd in de Walcherse streekdracht gekleed. Zij kwam áltijd, weer of geen weer, en wist met álle patronen raad.
Mevrouw Vos trok altijd veel mensen. Veel museumbezoekers herkenden haar uit de Handwerk Tentoonstelling, en zagen daar de "mevrouw in klederdracht" dan ineens in het echt!


Ook moest zij vaak voor foto’s poseren, gelukkig vond ze dat nooit een probleem. Mevrouw Vos heeft zeker een eervolle vermelding verdiend!

Vanaf het begin af aan was het uitgangspunt dat de dekens voor een goed doel gebreid zouden gaan worden. In de loop van tijd werden er genoeg lapjes gebreid om drie dekens te maken.


Tineke en Jolanda kwamen met het idee om de dekens voor de Zeeuwse Hospices te breien. Door de positieve ervaringen, die velen van ons als familieleden en vrienden in hospices hebben opgedaan, en het feit dat de mensen daar met zo veel liefde werken, was dit een doel waar alle mee-breisters direct achter stonden. En, zoals het een van ons verwoordde: "Wij komen er uiteindelijk allemaal..."Het Sint Jans Hospice de Casembroot in Middelburg reageerde als eerste op ons aanbod om een Zeeuwse deken in ontvangst te mogen nemen. Daar is de familiekamer pas gerenoveerd en zou de deken zijn plekje gaan vinden.

Tineke Sluijter van het Zeeuws Museumcafé en Johanna Schroevers als één van de mee-breisters hebben op 23 december 2015 de deken mogen overhandigen. Namens het Sint Jans Hospice de Casembroot heeft Ellen Bimmel de deken in de familiekamer in ontvangst genomen.Verpleegkundigen, vrijwilligers en bewoners van het Hospice voelden zich enorm geroerd door dit warme en liefdevolle gebaar! “Het is”, zoals één van de verpleegkundigen verwoorde, “een erkenning van het werk wat wij hier met elkaar verrichten voor mensen in de laatste fase van hun leven. Deze deken symboliseert de kracht en warmte die wij elkaar hier kunnen bieden. We zijn heel erg dankbaar voor dit prachtige gebaar waaraan zo velen belangeloos hebben meegewerkt! Onze bewoners zullen zeker veel troost en warmte ervaren van deze bijzondere deken!”

En, heeft u ook een héél bijzonder verhaal over een Zeeuwse deken? Laat het ons weten!

3 opmerkingen:

Akkelien Smink zei

Prachtig, het verhaal, de reden én de dekens!
Groetjes,
Akkelien

nelleke markesteijn zei

Ik vind het een ontroerend verhaal! Zo mooi om te lezen dat er door zo veel vrouwen is gewerkt aan deze dekens!! En wat een prachtig doel. Mooi!!
Lieve groet, Nelleke

Truus zei

Dat zal zeker gewaardeerd worden en heel bijzonder dat deze dekens aan hen zijn gegeven.
groetjes,Truus uit Drenthe