zondag 21 februari 2016

Zeeuwse Mee-Brei-Deken als speciale gift!

Het afgelopen jaar hebben ongelofelijk veel breiers en breisters een Zeeuwse Deken gebreid. Voor ons onmogelijk om bij te houden hoeveel dekens er wel niet van de pennen gerold zijn!
In de Facebook groep bijvoorbeeld, daar zie je de meest prachtige, creatieve en kleurrijke dekens voorbij komen. En hoewel de meeste dekens voor eigen gebruik gebreid worden, zien we ook vaak dekens die liefdevol voor een kind, kleinkind of familielid gemaakt zijn.

Twee Zeeuwse Dekens springen er echter uit. Twee Zeeuwse Dekens met een bijzonder verhaal. Deze verhalen willen we graag met jullie delen. Deze dekens zijn namelijk in groepsverband door een aantal vrouwen gebreid voor een speciaal iemand en een speciaal doel. Als geschenk, als verrassing.  Zonder dat de gelukkigen, die deze deken zouden gaan ontvangen, hiervan ook maar íets af wist!

Het eerste verhaal speelt in het najaar van 2015 en komt van Ans en Marijke.

“Wij hebben in Hulst een breiclubje, wat ooit ontstaan is in een wolwinkel. Toen deze winkel er mee stopte hebben we onderdak gezocht en gevonden bij Mieke in Brasserie le Retour in Hulst. Mieke is een begrip in Hulst en omstreken. Zij is een zeer hartelijke vrouw met een groot hart. 

Na jarenlang breiplezier bij Mieke ging zij eind november helaas stoppen met haar brasserie en zochten wij als “Breiclub bij Mieke” een passend afscheidsgeschenk. Tijdens een gezellig club-uitje, waarbij we met zijn allen eerst gingen shoppen, koffie drinken en wolletjes voelen bij de wolwinkel van Jeanet in Arnemuiden, en daarna lekker lunchen in Vlissingen, werden plannen gesmeed. We kwamen uit op ‘lapjes’ breien van gezamenlijk aangeschafte wol en daar een deken van maken.

Op de terugweg ging een deel van de club met dat idee opnieuw naar Jeanet en daar vielen we als een blok voor de Zeeuwse deken. Qua aantal blokken was dat te behappen, want we hebben een 12 - tal breiende dames als lid. Dus ieder 2 blokken breien en een enkeling 3. Deze 25 blokken moesten geen probleem op leveren! Dus mooie 6-draads Trekking Tweed bij Jeanet uit gezocht, en het breien kon beginnen.


Er breiden 12 dames mee in de leeftijd van 40 tot 80 jaar. Binnen 2 weken waren alle blokken klaar! Cindy, de jongste van de club, was zo lief de blokken mooi aan elkaar te haken met een speciaal soort kabel steekje.


Rini, een andere dame, heeft samen met de hulp van haar dochter Zeeuwse schortenbont stof omgetoverd tot biaisband en dat mooi aan de deken gezet. Van een restje stof is nog een strik gemaakt voor op het pakje, en het allerlaatste snippertje is nog in een bloemstukje verwerkt...


De deken is aan elkaar gezet naar eigen inzicht, met de ‘voorwaarde’ dat het hart in het midden zou staan. Als verwijzing naar Mieke, met haar grote hart centraal in de deken, tussen de mensen.


We hebben de deken gebreid in ecru/ beige met blauwige tweed-stippels’. De keuze voor de afwerking met het rode boerenbont kwam voort uit het feit dat we bij Jeanet voor alle breiclubdames een breitas/zak hebben laten maken in deze zelfde stof. 


Tijdens de laatste breiclubmiddag bij Mieke hebben we haar de deken overhandigd. Mieke wist helemaal van niets, maar zij was er ontzettend blij mee.

Misschien wel leuk om nog te vermelden dat aan de dames expliciet gemeld was, dat er pertinent NIET aan de blokken gebreid mocht worden op de breiclub. Dit ter voorkoming van uitlekken van de verrassing. Eventuele vragen of problemen moesten ‘privé’, opgelost worden en niet bij Mieke in de zaak....en dat is allemaal gelukt.  Mieke wist echt helemaal van niets! De deken was een schot in de roos!”

Het spreekt voor zich dat de deken, die Mieke van haar breidames ontving, een prachtige plek in haar woning heeft gekregen! Het verhaal van een tweede, heel bijzondere deken die speciaal voor een Goed Doel gebreid werd, leest u komende week op dit blog! 

6 opmerkingen:

elly smith zei

Heel erg mooi

Maar zouden jullie misschien uitleg kunnen/willen geven over het randje.voor het aan elkaar haken
Ik vind deze erg mooi

Alvast bedankt
Vriendelijke Elly Smith

Akkelien Smink zei

Prachtig verhaal en een schitterend cadeau!
Groetjes,
Akkelien

Zeeuwse visserstruien zei

Beste Elly,

In dit geval zijn wij alleen 'doorgeefluik'. Het randje is niet door ons gehaakt of bedacht. Het is misschien slim om deze vraag via de Facebookgroep te stellen? Daar is vast iemand die je verder kan helpen.

Truus zei

Wat een mooi verhaal is dit! Kan me voorstellen dat deze deken een goed plekje heeft gekregen.
Ben nu nieuwsgierig naar het tweede verhaal.
Gezellige avond
groetjes,Truus uit Drenthe

nelleke markesteijn zei

Wat een prachtig verhaal over hoe blij mensen elkaar kunnen maken!! Schitterende deken voor een vrouw die klaarstond voor een groep handwerksters! Hartverwarmend!!
Lieve groet, Nelleke

Cindy zei

Heel leuk artikel :-)

De techniek die is gebruikt voor het aan elkaar zetten van de lapjes, heet de "flat cabled join" en is veel eenvoudiger dan je zou denken.

http://cypresstextiles.net/2013/04/19/flat-braid-join/

Het komt erop neer dat je boogjes maakt van *3 lossen, 1 vaste* aan het ene lapje. Bij het andere lapje doe het hetzelfde; echter ma de tweede losse, haal je de de haaknaald ut je werk. Je doet het begin voor het boogje door het overeenstemmende boogje aan de eerste lap en doet je haaknaald terug in je werk. De derde losse haak je rond het andere boogje.

In de gelinkte uitleg werkt met met 4 lossen, het deken is met 3 lossen gedaan.

Groetjes

Cindy