zaterdag 16 januari 2021

In de mute

Het is een beetje onwennig, ons verenpak ziet er niet zo mooi uit en vliegen lijkt meer op fladderen. We hebben niet zo'n zin en onze creatieve geesten zijn zoekende naar goede ideeën. Het lijkt er op dat de ophokplicht - die nu al bijna een jaar in één of andere vorm van kracht is - invloed heeft op ons functioneren.

Alles gaat een beetje langzamer, kortom: het voelt alsof we in de mute zijn. (Spreek 'mute' uit als 'mute' en niet als 'mjoet', het is namelijk dialect voor 'in de rui zijn'.) Maar: zoals een vogel zijn veren verliest voor een mooi nieuw kleed zo krijgen wij door de voortdurende pandemie nieuwe kansen...spannend.



Sinds maart 2020 zijn we namelijk een nieuwe/ hernieuwde samenwerking aangegaan voor het ontwikkelen van een Zeeuwse visserstrui; de trui van Zierikzee. Zoals jullie hier kunnen lezen ontvingen wij in oktober 2019 een heel bijzondere gift: een visserstrui uit Zierikzee.

Bijzonder: omdat er maar een drietal overgebleven Zeeuwse visserstruien bekend zijn, bijzonder: omdat we weten wie de maakster was, bijzonder: omdat we weten wie de drager was van deze trui.
De originele trui is gebreid in Nassaus blauw, een mooie diepblauwe kleur met een rood vezeltje erin. Het garen zelf is de gebruikelijke prikwol, dat willen we nu niet meer aan.

Eerder hebben we al handbrei-patronen gemaakt en uitgegeven. Patronen zoals deze visserstrui van Breskens zijn nog steeds te koop in onze webshop en bij aanschaf van het garen bij Blij dat ik Brei krijg je het patroon er gratis bij.
In de webshop van Blij dat ik Brei vind je (nog) geen pakketten voor deze truien, maar je kunt ze wel bestellen! Omdat je met de huidige lock-down niet naar de winkel kunt hebben we daar een mouw aan gebreid ;-).
Want: Als je een mooi patroon vindt in de webshop van visserstruien kun je Jeanet e-mailen voor een pakket. Geef de naam van de trui door, in welke maat je wil breien, met wat voor garen en in welke kleur. Jeanet weet precies hoeveel je nodig hebt en zorgt dat je pakje bij tante Post terecht komt. Bij je bestelling van het garen geeft Jeanet je het digitale patroon (PDF) er gratis bij.

Terug naar maart 2020; op dat moment zitten we nét in de eerste lock-down. Cursussen en workshops mogen niet doorgaan en piepend en knarsend komen we tot stilstand. Juist op dat moment heeft Janny Wijna van Wolboerderij Blij Bezuiden een vracht merino vachten naar Italië getransporteerd om te laten verven en spinnen. (Hier komen we in de volgende blogpost op terug.)
Janny heeft de grootste kudde merino-schapen van Nederland. Die houdt zij samen met haar partner Jean Paul op een dier- en natuurvriendelijke manier. Ze is een kleine producent die de afgelopen jaren de kwaliteit van haar kudde naar een veel hoger niveau heeft weten te brengen en geloof ons: de wol is van een prachtige kwaliteit.

Muts en trui van Dutch merino

Janny is ook al jaren bezig om een eigen kledinglijn op te zetten. Dat vraagt veel organisatie; het gaat om kleine oplages, alles moet zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden en van een hoge kwaliteit zijn. En wat gebeurt er: juist door de Covid-pandemie worden andere kledinglijnen geannuleerd en vindt ze een plaats bij een breifabriek in Vlaanderen die kleinere aantallen in eigen beheer produceert.

Nu komt Janny bij ons terecht, het maken van een gebreide Zeeuwse visserstrui staat namelijk al lang op haar verlanglijstje. En nu we toch 'niets-te-doen' hebben steken we de koppen digitaal bij elkaar (fysiek dat vinden Mark en Hugo niet goed) en besluiten we om samen (Wolboerderij Blij Bezuiden, Blij dat ik Brei én Stichting Zeeuwse Visserstruien) een nieuw avontuur aan te gaan: het 'uitgeven' van de visserstrui Zierikzee.

Wie de maker is van dit leuke werk weten wij helaas niet


Deze samenwerking betekent dat er op termijn een los patroon van de trui beschikbaar komt, dat er garen met (gratis) patroon te koop is bij Blij dat ik Brei en Blij Bezuiden én dat er een kant-en-klare gebreide trui van Zeeuwse merino voor de niet-breiers wordt geproduceerd.

Jullie zullen begrijpen dat dit een hele lange adem vraagt. De verschillende stappen vragen al snel enkele maanden tot een half jaar voordat ze zijn doorlopen. We kunnen daarom op dit moment nog geen enkele indicatie geven over de tijd die we nog nodig hebben voordat alle drie de varianten beschikbaar zijn. Maar geloof ons: het wordt mooi!!

2 opmerkingen:

Truus zei

Geweldig dat er ook iets goeds komt uit deze nare tijd die we met elkaar door moeten gaan.
Succes met jullie project en samenwerking!!!
groetjes, Truus uit Drenthe

De Breimeisjes zei

Wat is dit weer leuk allemaal!