zaterdag 28 november 2015

Cultureel erfgoed

In de jaren dat het onderzoek naar Zeeuwse visserstruien loopt, is gebleken dat er niet alleen vanuit Zeeland en Nederland veel belangstelling is voor dit culturele erfgoed. Ook uit andere Europese landen zoals België, Engeland en Duitsland en zelfs van andere continenten krijgen we veel reacties.

Veel mensen hebben op één of andere manier een band met Nederland of Zeeland, maar dat is lang niet bij iedereen het geval.Van 25 - 27 november was in Amsterdam - op de Vrije Universiteit - de Heritage, Tourism and Hospitality International Conference 2015. Wij waren uitgenodigd om daar in de 'Zeeland-sessie' ons verhaal te vertellen over de zoektocht naar Zeeuwse visserstruien en op welke manier we gebruik hebben gemaakt van media, het internet en persoonlijke contacten.
Daar waren (en zijn) we natuurlijk enorm mee vereerd. Het vroeg alleen wel een beetje voorbereiding, een beetje veel voorbereiding. Niet alleen moest deze presentatie in het Engels, de groep waar we voor spraken was ook een hele andere dan voor ons gebruikelijk: academici, vertegenwoordigers uit de toeristische sector, ambtenaren van gemeentes en provincies, studenten.

Dus: wij hebben ons Engels opgepoetst totdat het glansde en die presentatie wekenlang elke dag geoefend. We hebben er op gezwoegd - dat kunnen we gerust stellen. De dag voor onze presentatie zijn we naar Amsterdam getreind. Gezien de afstand durfden we het niet aan om op de dag zelf heen te reizen - er wil nog wel eens een stremming zijn rondom Schiphol. Wat truien en enkele boeken maakten ook de reis naar Amsterdam mee.

Op vrijdag werden we op de Vrije Universiteit verwacht. Daar vonden we bij aankomst enkele bekenden in de gang naar de conferentie ruimtes:De andere leden van de Zeeland-delegatie waren duidelijk al gearriveerd. Iedereen op de conferentie moest een duidelijk zichtbare ID dragen:


Zo wordt het wel héél echt hè?
Als gastspreker heb je toegang tot alle sessies en presentaties die gegeven worden. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt, je weet maar nooit waar je weer nieuwe ideeën vandaan haalt.Dan wordt het spannend, er lopen per periode drie sessies tegelijkertijd. Hoeveel delegaties hebben we kunnen inspireren om naar 'onze' zaal te komen? Samen met Gerard van Keken en Hannie Kool-Blokland presenteren we Zeeland op deze internationale conferentie. Tot onze verrassing voor véél meer mensen dan we hadden verwacht.

Toehoorders uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Italië, Finland, Japan en China. We hebben daardoor een paar interessante nieuwe contacten gelegd. Wie weet waar dit weer toe zal leiden.
Met een tevreden gevoel zijn we aan het einde van de dag in de trein gestapt. Terug naar de Zeeuwse delta. Daar voelen we ons - als meisjes van het platteland - toch beter thuis. Met onze voeten in de klei en ons hoofd in de wind ;-).

Voor dit kalenderjaar breien we een einde aan het publiceren van nieuwe patronen en organiseren van activiteiten. De decemberfeesten staan voor de deur en we willen graag wat leuks en lekkers fabrieken voor onze families.
En, nog belangrijker, we willen onze zoektocht naar de Zeeuwse visserstruien opnieuw opstarten. Er liggen nog best wat losse eindjes, bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen.

Lezers die lid zijn van de Nederlandse Kostuumvereniging kunnen rond de feestdagen nog een artikel van onze hand verwachten in het jaarboek. Van nieuwe wetenswaardigheden brengen we jullie natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte.

Wordt vervolgd.......

3 opmerkingen:

nelleke markesteijn zei

Jullie worden echt beroemd :-)! Wat leuk om voor zoiets te worden gevraagd en dat het zo goed ging!! Groot gelijk dat jullie voor de komende weken het even aan de kant zetten!!
Lieve groet, Nelleke
Ps. in het echt zien jullie er veel mooier uit dan op d selfie :-)))))

Truus zei

Wauw--dit is iets wat jullie nooit aan gedacht hadden toen er met de zoektocht begonnen werd naar de herkomst van de Zeeuwse truien.
Geniet van een welverdiende feestmaand
groetjes,Truus uit Drenthe

Rita Janssen zei

Hoe leuk, jullie worden echte BN-ers, (bekende nederlanders) en dat mag wel, na zo'n prachtige boeken die jullie al hebben gemaakt. Een echte beloning, de kers op de taart. Benieuwd naar het vervolg van jullie zoektocht, we blijven volgen.
Grtjes, rita.