zaterdag 26 maart 2016

milaan, parijs, londen, BRESKENS

Stiekem missen we hen nog wel eens, de Perkpolderse en Breskense boot. Of - als je in Zeeuws Vlaanderen bent - de Kruiningse en Vlissingse boot. Letterlijk hebben we die veerboten ook nog al eens gemist. Afhankelijk van de dienstregeling stond je dan een half uur of een uur te wachten. Het is dus vooral een nostalgisch gevoel.

Je kunt niet meer met de auto op een pont van de PSD over de Westerschelde. Daarom de wagen volgeladen en onder de Westerschelde door naar het Zeeuws Vlaamse land. De zon lacht ons toe, een goed begin van het Paasweekeinde.


In Breskens opent vandaag het Visserijmuseum het nieuwe seizoen. Tot en met 30 oktober is een deel van de collectie Zeeuwse visserstruien daar te bezichtigen. De openingstijden vinden jullie hier .
Die opening is dit jaar extra feestelijk. In de vismijn onder het museum is een presentatie over visserij en Zeeuwse visserstruien.

Alle visserstruien die niet in de expositie zijn gebruikt worden vanavond geshowd. Dit is wel een hele bijzondere plaats voor een catwalk. De vismijn is immers nog volledig in bedrijf. Dat merk je aan de temperatuur, de viskisten die staan opgestapeld, de vorkheftruck in de hoek en de zeelucht die langzaam overgaat in de geur van ontsmettingsmiddel.Voor alle truien hebben we ook een heleboel modellen nodig. Gelukkig hoeft reddingsboot 'Zeemanshoop' vandaag niet uit te rukken, de bemanning is compleet aanwezig. Een deel om te showen en een deel als supporter.Het passen en meten van de truien vraagt enig organisatietalent, maar als iedereen is 'gekleed' kunnen we een korte oefenronde maken. Dat wordt een hele korte oefenronde :-). Daarover later meer, binnenkort gunnen we jullie ook een kijkje achter de schermen van de organisatie van zo'n avond.                                                   

De 'zaal' loopt vol. Wat we niet hadden durven dromen is dat álle (gehuurde) stoelen bezet zijn en dat er zelfs nog mensen moeten staan. Na twee korte films en de introductie van Stefanie over de Stichting Zeeuwse Visserstruien mogen de dames en heren het publiek in:


De leeftijd van de modellen is gevarieerd, van vijf jaar jong tot 'ouder dan de journalist van de PZC' die ons interviewt.
Vandaag staat in het Zeelandkatern van deze krant een artikel over de presentatie. Neem de tekst niet al te letterlijk, hoe het echt zit kunnen jullie lezen in het boek 'Truien bij de vleet'. Het boek is ook verkrijgbaar in het museum.

4 opmerkingen:

Akkelien Smink zei

Heel leuk allemaal! En geweldige modellen!
Groetjes en veel succes!
Akkelien

nelleke markesteijn zei

GAAAAFFF !!! Wat ziet dat er mooi uit!! En wat is het geweldig leuk voor jullie dat er zo veel belangstelling was!
Dat meisje met witte trui, Zeeuwse sluiting en zonnehoedje is helemaal een plaatje! Iedereen met een passend kind wil dit toch maken :-))).
Fijne Pasen!!
Lieve groet, Nelleke

Truus zei

Geweldig dat alle stoelen bezet waren en dat jullie weer geintervieuwd werden.
Het ziet er allemaal goed uit met deze modellen!
Fijne Paasdagen
groetjes,Truus uit Drenthe

...C o w R o a d... zei

Geweldig Stephanie! Zo leuk om dit allemaal vanuit de verre te kunnen volgen! :-)