vrijdag 22 oktober 2021

Visserstrui Zierikzee

We moesten het even terugzoeken; wanneer hebben we jullie op de hoogte gebracht van de heel bijzondere donatie die we kregen? Die donatie kregen we in oktober precies twee jaar geleden, het was voor ons een geweldig lustrum cadeau. Op 3 november 2019 konden we jullie laten meegenieten. De tijd vliegt...


De fotografie van de modellen bij dit bericht is van Siem Jansen en Martin van Dijke.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er in die twee jaar heel veel is gebeurd. Je kunt wat onze activiteiten betreft gerust spreken van 'Voor Covid' en 'Na Covid'.
Aan de ene kant speelde het ons parten, het was niet mogelijk om samen draadjes te voelen, breisels te beoordelen en direct en samen te 'sparren'. Op de één of andere manier zit het beeldscherm dan toch in de weg.
Aan de andere kant hadden wij nu ruim en rustig de tijd om een breipatroon te ontwikkelen en jullie te laten zien hoe wij dat doen.

Het hele proces was de afgelopen tijd te volgen op dit blog. Welk draadje kies je - en welke breinaalden horen daar bij - wat voor model ga je maken en hoe schrijf je het op? Voordat over al die zaken een besluit is genomen en de eerste versie van een patroon is geschreven ben je al snel (bijna) een jaar verder. 

Dan zijn er nog foto's nodig (dat was best een 'dingetje' met de ophokplicht), is het belangrijk dat iemand anders een trui op proef breit  - zo wordt niet alleen de maat van de trui maar vooral het patroon gecontroleerd - en moet dat patroon zelf ook nog door de 'muggenzift'.

Gelukkig waren Inge en Ans weer bereid om ons te helpen bij het hele proces. Heel, heel hartelijk dank daarvoor.


En nu (tromgeroffel en hoorngeschal): we zijn heel blij dat we het breipatroon voor de visserstrui van Zierikzee  kunnen aankondigen. Er zijn vier patronen en daardoor is er voor elk wat wils.
De patronen zijn echt verschillend: dames- en herenmaten en heen en weer breien of rondbreien. Omdat de patronen zo verschillend zijn hebben we besloten ze op dit moment als vier losse patronen uit te brengen. Je kiest voor 'dames rond breien' of  'dames heen en weer breien' of voor 'heren rond breien' of 'heren heen en weer breien'.


Het zijn uitgebreide patronen van 6 of 7 pagina's. De trui is helemaal gebreid in rechte en averechte steken en de teltekeningen staan overzichtelijk op 1 aparte pagina. Een los patroon koop je in de webshop van Stichting Zeeuwse Visserstruien. Als je een compleet pakket wilt hebben (garen + patroon) kun je terecht bij Blij-dat-ik-brei / Atelier Jaffari. Wil je een andere garensoort dan in de webshop staat? Neem dan contact op met Jeanet.  Ook bij Wolboerderij Blij Bezuiden / DutchMerino zijn er pakketten beschikbaar. In deze pakketten zit DutchMerino garen van de kudde van Janny.

Als je een garenpakket aanschaft bij één van deze twee dames dan krijg je het patroon er gratis bij.


Wil je de trui graag in het echt zien? Dat kan bij handwerkwinkel Atelier Jaffari aan de Markt 1 in Arnemuiden (open van woensdag t/m zaterdag, op vrijdag is Jeanet er zelf niet) en bij de winkel van Wolboerderij Blij Bezuiden, 't Zand 61 in Koewacht (open op vrijdag).

We hebben gekozen voor een comfortabel model met ronde hals en aangebreid halsboord. Het model met de polosluiting en aangebreide kraag heeft het niet gehaald, zoals we eerder al dachten. Maar misschien (...misschien...) kunnen we ooit eens een leuke workshop wijden aan het maken van een trui met zo'n kraag.



1 opmerking:

Truus zei

Gefeliciteerd met het nieuwe patroon!
Het ziet er goed uit en hoop dat ik het volgend jaar kan gaan breien-- nu geen tijd door omstandigheden.
Goed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe